Többszínű dúcnyomás indigófestéssel

Zenta Továbbképzések
A foglalkozássorozatot Nagy Mari, Vidák István, a Népművészet Mesterei és barátaik tartják.
A műhelyfoglalkozások szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza vajdasági hálózata, valamint a Rozetta Kézműves Társaság.
Az összejövetelek helyszíne: Zenta, Fő utca 23. (Rozetta műhely, Népi technika épülete).
A tervezett időpontok: 2022. május 6-7., 16–19 óráig, 9–17 óráig, 2022. június 25., 9–17 óráig, 2022. július 23. (Zenta).
Jelentkezni május 2-áig a következő űrlap kitöltésével lehet: https://forms.gle/s2F2G7qXUcf2ryps6
A gyakorlati foglalkozásokra 10-10 fő jelentkezését tudjuk fogadni!
*A nyári kézműves táborunkban is lehetőség lesz ezt a technikát gyakorolni (2022. augusztus 9–13., Horgos, Domus Pacis lelkigyakorlatos és közösségi ház).
Bővebb információ Kovács Nádi Karolinánál kapható a elektronikus címen vagy a 063 563 115 telefonszámon.
„Az 1890-es években közel 400 kékfestő műhely működött Magyarország területén. Ebből nagyon sok a Délvidéken, így Zentán, Szabadkán és a közeli városokban. A Zentai Városi Múzeum őrzi az ott élt kékfestő mester hagyatékának egy részét. Első találkozásunkkor, május 6-án pénteken itt kezdjük el ismereteinket bővíteni.
Számunkra azért is fontos és izgalmas ez a foglalkozássorozat, mert ilyenre a határon túl élő magyarok között most kerül sor először.
Elsőként a vajdaságiak ismerkedhetnek meg elméletben és gyakorlatban ezzel a nagy múltú mesterséggel és művészeti ággal.
A mi érdeklődésünk 20 évvel ezelőtt kezdődött, Debrecenben, Bolyós András kékfestő mester kezei alatt. Az ottani élményeinket egészítettük ki később Indiában a Kács-félszigeten, a helyi műhelyek felkeresésével. Így kerültünk közel az indigó növényhez, és az indigóval való fonal és vászonfestéshez. Megcsodáltuk a növényi festésű, többszínű mintás pamutvásznakat és selyemszöveteket. Felkerestük a dúcfaragókat, mert az ő feladatuk az egyszerűbb és bonyolultabb ütőfák kifaragása.
Lassan haladtunk előre lépésről lépésre, mert a magyarországi kékfestők csak a családon belül adják tovább ismereteiket.
Az eredeti dúcok nehezek, férfikézbe valók, de a kisebbekkel már mindenki kedvére tud dolgozni.
Olyan használható tárgyakat szeretnénk közösen elkészíteni, amelyek nem sorozattermékek, hanem egyedi alkotások.
A bemutatkozó előadáson, 2022. május 6-án, pénteken este a résztvevők több filmet is megtekinthetnek India és a saját kecskeméti műhelyünk kapcsán.
Reméljük, hogy lesznek a résztvevők közt olyanok, akiket rabul ejt ez a munka. Akik a tanfolyam alatt, és után, ha kis méretben is, de gyakorolják a dúcnyomást, és másoknak is lehetőséget biztosítanak erre.
Reméljük, hogy minél többen örömet lelnek majd ebben az alkotó munkában!”
Nagy Mari és Vidák István