Zentagunarasra gurult a dió

Zentagunaras Kiemelt cikk

A találkozón a települések köszöntése után a Polgármesterek röviden bemutattát a településüket, majd következett a település csoportjainak bemutatása.

Novo Orahovo – Újdióst a „Gracza János” Színjátszó és Irodalmi Egyesület tagjai, a „Mag” Hagyományápoló csoport tagjai és a „Csipkerózsa” Kézimunka csoport tagjai képviselték.

A program szerint a településeknek a számukra előkészített, bemutatkozó sátorban kellett bemutatni a települést, hagyományőrzés és a gasztronómia területén, valamint kézműves kirakodó vásár és diós sütemények versenye is volt.

A színpadon a Pimpimpáré táncegyüttes Bodrogközi táncokkal, a Tácsi tamburazenekar Bácskai dalcsokorral és a Gézengúz táncegyüttes Hajdúsági tánccal arattak nagy sikert a Balaton parti településen.

A „Mag” Hagyományápolók csevapot sütöttek, lepényben, kajmakkal és a kézimunkázó hölgyekkel együtt a diós sütemények versenyére is készültek.

Mind három egyesület osztatlan sikert aratott minden területen. A sütemények arany minősítést és külön díjat nyertek. A csevapból nem tudtak eleget kínálni a hagyományápolók és a sikert a Gyerekeink koronázták meg a színpadra állított programmal. A gyönyörű népviseletben öltözött lányoknak, míg a színpad mellett várták a fellépési lehetőségre, a csodájára jártak a nézők, fényképezték és filmezték őket.

A Zentagunarasi Helyi közösség ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy egy igazi közösség és a falu apraja és naggya együtt sokra képes.

Nagy köszönettel tartoznak az Egyesületek tagjainak és vezetőinek és külön dicséret jár a Pimpimpáré táncegyüttes, Tácsi tamburazenekar és a Gézengúz táncegyüttes tagjainak a példás helytállásért.

A rendezvény záró pillanataiban, jelképesen gurult a dió és 2022-ben Zentagunaras – Újdiós kapta a feladatot, megtiszteltetést, hogy megszervezze a XII. Nemzetközi Diós Települések találkozóját. Polgármesterük haza hozta a Diót, amely egy évig a Helyi közösség előcsarnokában lesz kiállítva.

Forrás: Hét Nap