XXIII. Gyurcsó István Emléknap

Garamkövesd Kiemelt cikk

“Szeress, és hívj vissza örök szerelemmel, én megjövök. Hívj vissza küszködő falum” – így búcsúzott Gyurcsó István Búcsúzkodás című versében Garamkövesdtől. A szeretet kölcsönös volt, és szülőfaluja visszahívta. Minden nehézség ellenére példamutató módon őrzik itt szellemi örökségét a Gyurcsó István Emléknap keretén belül, amelyet 2017. április 7-én immár 23. alkalommal rendeztek meg. Tárgyi hagyatékait is méltó módon elrendezték – pár éve emlékszoba nyílt a költő és közéleti ember használati tárgyaiból, sírján mindig van mécses és friss virág.

Az emléknaphoz szorosan kapcsolódik a szavalóverseny
Keszegh Ágnes szervező elmondta:
“Az utóbbi évek pangása után, megtette hatását az erőteljes népszerűsítés és a mostani versenyre 40 diák jelentkezett 15 iskolából. Külön kiemelném, hogy még a távoli Pozsonypüspökiből is érkeztek versenyzők. A résztvevők három kategóriában versenyeztek. A Hizsnyai Zoltán, Szászi Zoltán és Mizser Attila alkotta zsűri az 1. kategóriában Bittera Sophie Imant (Pozsonypüspöki AI), 2. kategóriában Székely Dalmát (Ady Endre AI, Párkány), a 3. kategóriában Kosztolányi Annát (Ady Endre AI, Párkány) találta a legjobbnak.”

Az ünneplők a garamkövesdi temetőben megkoszorúzták a költő sírját a Garamkövesdi Énekkar és Bodonyi András és Barátai közreműködésével, de nem felejtettek el virágot elhelyezni Szliva Judit és Keszegh Pál sírjára se, mert ők voltak a Gyurcsó Emléknap életre hívói és sok éven át szervezői.

CSEMADOK ösztöndíj
“Mai Gyurcsó Emléknapunk a 23-adik, és pontosan 23 éve támogatja rendezvényünket a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya. 1995-ben, az elő emléknapon Huszár László, a Dunaszerdahelyen székelő Gyurcsó István Alapítvány titkára felajánlást tett a kuratórium nevében, hogy évente 5000 koronás (ma: 170 eurós) támogatást nyújtanak egy tehetséges, magyar nemzetiségű és középiskolába járó garamkövesdi diáknak.
A támogatott személyére a Gyurcsó István Alapítvány garamkövesdi kuratóriuma tesz javaslatot, figyelembe véve a diák szociális helyzetét, községünkben kifejtett aktivitását, valamint tanulmányi eredményeit” – ismertette az ösztöndíjat Stugel Zsanett szervező-műsorvezető. Az idei díjat Lacza Gergely adta át Šrajer Dávidnak. Dávid 1998-ban született, a Bátorkeszi Magán Szakközépiskola 3. osztályos tanulója. Párkányban öt évet focizott, most pedig a szalkai futballcsapat aktív tagja. Dávid elmondta, az ösztöndíjat saját továbbtanulására szeretné fordítani.

A műsor további részében Bodonyi András és barátai megzenésített versekkel szórakoztatták közönséget. Ők rendszeres résztvevői az emléknapnak, szinte már barátok – a vendéglátók nevében Elzer János polgármester köszöntötte az éppen 70 éves Bandi bát.

Az ünnepség helyszínét – a kultúrház nagytermét – Csollár Nelli festményeit és Tarr László fafaragó mester munkái dísztették.

…fel a “partosra” ahol Gyurcsó István gyermek- és ifjúkorát töltötte. E szobornál róják le tiszteletüket minden évben a költő tisztelői . A koszorúzást rövid kultúrműsor előzte meg. Sándor Eszter Akkor szép az erdő éneke után a helyi óvodások “Pista bácsi” verseit szavalták, Kálmán Lilian és Peck Viktor a Szememben hordozlak megzenésített versét adták elő, őket Sándor Cyntia szavalata követte, majd Szászi Zoltán író, újságíró emlékezett a költőre.

A koszorúzás alatt a párkányi Stilla Pectuc női kar lágy dallamai szálltak a “partosi” partok felé….

Forrás: Körkép.sk