XX. Tordai Művelődési Napok

Torda Kiemelt cikk

Megkezdődött a XX. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat.

A magyar kultúra napjának jegyében vette kezdetét szombat este a jubileumi, XX. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat, amely március közepéig tart, és gazdag, tartalmas műsorokkal várja az érdeklődőket.

Az ünnepi műsor keretében elsőként a művelődési otthon előcsarnokában megnyílt egy fotókiállítás, amely az elmúlt két évtized megörökített pillanataiból mutat be ízelítőt. A tárlatot Sutus Áron, a VMMSZ elnöke méltatta, kiemelve, hogy a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat már az első alkalommal a vajdasági közművelődési élet palettájára került, ma pedig már – ha a tordai több hetes eseménysorozat említjük – nemzeti fontosságú, kiemelt rendezvényről lehet beszélni.

A jubileumi műsor elején Dobai János, a falu vezetője szólt az egybegyűltekhez, majd ünnepi köszöntőt mondott Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

– Olyan kettős ünnep ez a mai, amely egyszerre állítja figyelmünk középpontjába az egyetemes és a helyi magyar kultúrát. Ezúttal is, mint akkor, húsz évvel ezelőtt ugyanebben, de mára már egy teljesen megújult, korszerű színházteremben keres teret, mozgási lehetőséget önmaga számára, hogy azután önmagát éltesse, közösséggé szervezze mindazt, ami körülveszi, mindazokat, akik egy nyelvet beszélnek, azonos kultúrát ápolnak és az egyetemes magyarságban gondolkodnak. De ez az ünnep most itt, Tordán az idő múlására is figyelmeztet bennünket, úgy, hogy emlékezetünkben megőrizhetjük az elmúlt húsz év minden felejthetetlen pillanatát, nevezetes személyét és sorsdöntő eseményét. Mert nagy szükségünk lesz a következő hónapokban erre a megtartó erőre is, amelynek alapja az egységes nemzeti gondolat, az együttes alkotni, tenni akarás, a közös felelősség, és amelynek lételeme a mozgás, éltetője pedig egy nemzet emlékezete – mondta ünnepi beszédében Hajnal Jenő.

A megnyitó ünnepségen felléptek a helybeli Petőfi Sándor ME tagjai, a Juhász zenekar, továbbá Magyarcsernyéről és Balástyáról is voltak vendégfellépők.

A Tordai Művelődési Napok jubileumi műsorának végén díszoklevéllel köszönték meg mindazoknak, akik az elmúlt két évtizedben támogatták a rendezvénysorozatot, illetve a tordai közösséget.

Az elkövetkező időszakban minden hétvégén lesz kulturális rendezvény, csütörtökönként pedig szakelőadások, könyvbemutatók, alkalmi és gyermekműsorok várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat március 12-én, a három Torda nevű település, illetve a Tordáról elszármazottak közös művelődési műsorával zárul.

Forrás: Vajdaság Ma