Virtuális valóságban az ’56-os forradalom

Erdely Emberek

A virtuális valóságban élhetjük át az ’56-os forradalmat Udvarhelyen

Nem csak polgármesteri beszédekkel ünnepelnek a székely városban.

R-technológiát használó kiállítást nyitnak meg kedd reggel a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal pincéjében az 1956-os forradalom megidézésére. Az Erdélyben eddig egyedülálló tárlaton a látogatók testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve 360 fokban tapasztalhatják meg az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító pillanatait, szívszorító vagy örömteli eseményeit.

Több legyen, mint egy egyszerű megemlékezés – mondja Simon Mária Tímea történész, a VéRrel írt történelem projekt menedzsere, akinek a beszámolója szerint az új technológiával kifejezetten a fiatalok felé akartak nyitni. “Igyekeztünk olyan programokat kitalálni, amelyek fiataloknak szólnak, általános- és középiskolásoknak. Így esett a választásunk egy VR-szemüveges kiállításra. Nem mi találtuk fel a spanyol viaszt, 2016-ban a Terror Háza már megcsinálta ezt, velük kellett felvennünk a kapcsolatot. Ők adták kölcsön a felvételeiket” – mondta a szakember, aki szerint hasonló megfontolásból döntöttek a budapesti Bágyi Balázs New Quartet meghívása mellett is.

A fellépésükön azoknak a magyarországi muzsikusoknak a dalait fogják játszani, akinek 1956. november 23-án az Amerika Hangja Rádió is játszott a forradalomra való emlékezésképpen. “Mind a kiállítással, mind a koncerttel túl akartunk lépni a megszokott ünneplésen” – tette hozzá. A különleges élményt biztosító filmek eredetileg az Egy akaraton 1956–2016 című kiállítás részei voltak, amely 2016-ban volt látható a Terror Háza Múzeumban. Az élethű, 360 fokban megtekinthető jelenetek látványvilágáért Pálfi György rendező felelt, a filmek jeleneteiben olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, vagy éppen Száraz Dénes. A filmeken kívül minden a Haáz Rezső Múzeum és a városháza jóvoltából készült el. Elsősorban a helyszínt kell kiemelni. A városháza pincéjében alakítottak át két termet úgy, hogy ’56-os óvóhelyeket, budapesti fiktív pincéket idézzenek. Ezekben eredeti tárgyakat állítanak ki, multimédiás eszközökkel, hang- és fényeffektusokkal próbálnak az érzékekre hatni. Habár forradalom nem volt, megtorlás igen – érvelt amellett Simon, hogy miért tartja fontosnak, hogy az erdélyi közönség is megismerje az október 23-i budapesti eseményeket. Véleménye szerint kell hangoztatni és emlékeztetni a mostani fiatalokat is, hogy mi is történt pontosan Budapesten, amelynek hatásait mi erdélyiek is érezhettük.

“Az elmúlt években már volt olyan kiállítás, ami kimondottan az erdélyi vonatkozású eseményeket dolgozta fel. És mivel ez a VR-technológia a budapesti eseményekre fókuszált, nem akartunk nagyon elmozdulni onnan. Ebben az esetben az is fontos, hogy egy mai technológiát felhasználva mutassuk meg a fiataloknak, hogy mi történt 1956-ban. Nem csak a történelmi eseményeket célunk bemutatni, hanem ezt a virtuális valóság segítségével akarjuk megtenni” – magyarázta. A VéRrel írt történelem című kiállítás három hétig, november 13-ig lehet megtekinteni. A kiállítás offline részének a megtekintése után 9 film közül választhatnak (vagy akár az összeset is megnézhetik) az érdeklődők. A kiállításhoz nem kell saját okostelefon, azokat a hivatal biztosítja.