Vince-napi hagyományok

Baranya Kiemelt cikk

Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre. Mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet.

A természet iránymutatása mindig is fontos volt a termőfölddel szoros kapcsolatban élő ember számára. Erre a kapcsolatra vezethető vissza a Vince-nap hagyománya is, mely mára ismét élővé vált – és nem csak a borászok, hanem a borkedvelők számára is. Szent Vincéről, a szőlő és a vincellérek egyik legismertebb védőszentjéről január 22-én emlékeztünk meg.
A népi hagyomány szerint január 22-én, Szent Vince-napi vesszőt vágnak, ebből jósolva meg a várható bortermést. Ha a szőlőtőről lemetszett vessző levet enged, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjúhozás várható. A szőlészek, borászok mindig sokat adtak a népies megfigyelésekre, hiszen ők is a természethez közel élték mindennapjaikat. A Vince-nap a borászok és borkedvelők ünnepe, amely az adott közösség összetartásában mindig is nagy szerepet játszott, s ez ma is igaz.

A Vince-napi hagyományok évszázadok óta jelen vannak a baranyai települések életében. Ma már egyre több programot is szerveznek január 22-e körül.

A Vince-nap az új év első nagy boros ünnepe, friss disznótoros ételekkel, zenével és persze sok-sok borral. A baranyai szőlészek, borászok körében nagy hagyománya van ennek a napnak, és leginkább ők tartják életben ezt a régi szokást. A borászok védőszentjének napja alkalmából a pincészetek és éttermek gazdag programokkal várták az érdeklődőket Baranya- szerte. Így többek között Vörösmarton, Csúzán, Sepsén, Kőben, Karancson és Hercegszöllősön sem hiányozhatott a jó hangulat, a gazdák pedig igyekeztek méltóképpen megvendégelni a látogatókat, a barátokat, a munkatársakat, a rokonokat. Megtudtuk azt is, hogy a pincék nem csak a baranyaiakat vonzották, hanem egész Horvátországból és a szomszéd országokból is érkeztek látogatók. A borászok többsége magáénak érzi az ünnepet, sok helyen tartanak félig szakmai, félig baráti találkozókat, ahol ilyenkor a piaci versenytársak is együtt koccintanak. Az utóbbi években azonban a Vince-nap turisztikai vonzereje is erősödött: egyre több helyen rendeznek tematikus pincelátogatásokat, vacsorákat és borkóstolókat a hagyományhoz kapcsolódva.

– Egész hétvégét felölelő programot biztosítottak a pincészetek, a kínálat szinte mindenhol egységes és hagyományos volt. Szalonna- és kolbászsütés nyárson, fóliában sült hagymával, krumplival vagy épp finom hegyi bab. Volt, aki szombaton, volt, aki vasárnap, és akadt olyan is, aki mindkét napon “vincézett”, és fogadta a vendégeket, így igencsak nagy társaság gyűlt össze. Sokan érkeztek Dubrovnikból, Mostarból, Zágrábból, de a legtöbb vendég így is baranyai volt. Nem volt nagy tömeg a szurdokokban, de a pincék mélyén igen.
A Szurdok Hagyományőrző Egyesület nem rendezett egyéni programot, hiszen minden pincésgazdának meg voltak a saját vendégei, annyi volt csupán a szerepünk, hogy összegyűjtöttük a pincetulajdonosok ajánlatait, és elküldtük a környékbeli médiákba.
– Ezúton is szeretném megköszönni a régióban található internetes portáloknak, újságoknak, hogy segítették a munkánkat – mondta el lapunknak Gerstmájer Gabriella, a Szurdok Hagyományőrző Egyesület alelnöke.

Én a pélmonostori Magyar Házba látogattam a múlt vasárnap, ahol a Pélmonostor MKE tagjai szorgosan sütötték a kolbászt, a szalonnát, és volt itt finom újbor is. Az ilyen események mindig jól jönnek, ha az ember egy kis kikapcsolódásra vágyik. Az egyesület egyik tagját, Palágyi Annát kérdeztem arról, hogyan telt el a Vince-napi ünnepség.
– Fontos számunkra a Vince-nap, ami egyben alkalom arra is, hogy családi körben ünnepeljünk az egyesület tagjaival. Nemrég múlt el a hagyományos disznótor, és az ott készült finomságokból fogyaszthattunk ezen az alkalmon. Sült a kolbász, a szalonna, ettünk hurkát és emellé finom újbort is kóstoltunk. Számunkra sokat jelentenek az ilyen összejövetelek, örömmel jöttünk ezúttal is. Régen is szűkebb baráti körben ünnepelték ezt a napot, viszont akinek volt szőlője, azok ott találkoztak. A gazda összehívta a népet, a szőlősorok végére hurkát vagy kolbászt kötöztek, megszentelték azt, és énekeltek a jó termésért. A szőlőtermelők figyelték az időjárást, és ha szép, napos idő volt, akkor jó, ellenkező esetben rossz bortermést jósoltak. Úgy vélem, ezeket a régi, kedvelt szokásokat a jövőben is fel kell eleveníteni, hiszen pozitívan hatnak a közösségre és jókedvre derítik a népet – tudtuk meg Palágyi Annától.

Élő muzsika, hagyományos ételek, finom bor és kellemes hangulat jellemezte az idei Vince-napot. Reméljük, hogy jövőre is ilyen színes és tartalmas programokkal készülnek a pincészetek és a vendéglátók, és hogy még nagyobb tömeg érkezik majd Baranyába.

V. D.