Véradási akciók Baranyában 2018-ban is!

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor, Dárda Kiemelt cikk

Néhány éven belül realizálódhat a mesterséges vér előállítása, addig viszont az emberi szervezet az egyetlen forrás, ahonnan vérhez juthatnak a rászorulók, ezért nagy szükség van arra, hogy minél több egészséges ember adjon vért.

A pélmonostori Vöröskereszt az eszéki kórház transzfúziós osztályával együttműködve még január elején megszervezete az idei első önkéntes véradási akcióját Pélmonostoron. Ez alkalommal 56 véradó járult hozzá az akcióhoz. Az év folyamán további véradó akcióra is sor kerül majd.

A szervezőktől megtudtuk, hogy bármely 18 és 65 év közötti személy adhat vért, aki legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt, s aki nem szenved ismert fertőző betegségben, illetve az aktuális állapota véradásra alkalmas. Férfiak esetében évente öt, míg nők esetében évente három vérvétel engedélyezett, a két vérvétel között pedig legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy véradás előtt megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, emellett ügyeljenek arra, hogy ne éhgyomorral érkezzenek a véradásra. A vérvételt követő öt – tíz perces pihenés során a szervezet képes teljesen regenerálódni. Semmiféle egészségügyi veszély nem fenyegeti a véradókat, de az önzetlen segítségnyújtás pszichológiai szempontból nagyon fontos lehet.

A véradás egy aktív kapocs a közösség egészséges és beteg tagjai között. A vér egy egyedi orvosság, amely minden ország számára nemezti kincs. Az, aki vért ad, egy olyan közösség részévé válik, akiket az önkéntesség és a szolidaritás köt össze. A véradó egy órája, meg mentheti egy másik ember életét!

Az év folyamán 5 véradási akció lesz még Pélmonostoron és Dárdán. Pélmonostoron, a helyi Vöröskereszt épületében: május 8., július 3. és szeptember 4-én 9 és 14 óra között, valamint november 6-án 9 és 13 óra között kerül sor véradásra. Dárdán is ugyanezeken a napokon lesz véradási akció, csak a Pélmonostori véradás lezárása után egy órával veszi kezdetét a dárdai Vöröskereszt székhelyén.

Váljék Ön is önkéntes véradóvá!