Vendégségben a kórógyiak

Horvátországi Magyar Napló Barban Kiemelt cikk

Május közepén a kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület ifjúsági táncegyüttese az isztriai Barbán járt vendégségben, ahol a helyi Barban Kultúregyesület negyedik alkalommal szervezte meg a megyei szintű néptáncszemlét.

Erre az eseményre a szervezők egész Isztria Megyéből hívtak fellépő csoportokat. A környező horvát kultúregyesületek mellett a montenegrói és magyar kisebbség is képviseltette magát a rangos eseményen.

A magyarságot a kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület utánpótlás csoportja, az általános iskolásokat és középiskolásokat tagságába foglaló kis táncos csapat képviselte. A meghívásnak az apropója egy viszont látogatás volt, hiszen a kórógyi egyesület elősként látta vendégül a barbaniakat még tavaly ősszel, amikor is az isztriai egyesület gyermektánccsoportja vendégszerepelt a Vinkováci Ősz keretében megrendezett gyermektánccsoportok szemléjén. A két egyesület fiataljai hamar összebarátkoztak, s a viszont látogatás ötlete is ekkor született meg.

Az egyébként egyre szűkebb anyagi keretek között dolgozó kórógyi egyesület részvételét ezen a rangos eseményen, a Tordincai Járás elöljárójának, Željko Matanovićnak, a támogatása tette lehetővé. A fiatalok számára nem mindennapi „kirándulási” lehetőség bizonyára életre szóló emlékekkel járt.

A kórógyiak műsora el is nyerte az isztriai közönség tetszését, a média képviselői is nagy érdeklődést mutattak a magyar tánccsoport irányába. A rendezvényt pedig Barban Járás elöljárója, Dalibor Paus nyitotta meg.Az egész kultúrműsor szabadtéren zajlott a település főterén, melyet a résztvevők ünnepi felvonulása előzött meg.

A résztvevők fellépését egy szakma zsűri is követte, akiknek a meglátásai szerint a fesztiválon résztvevő ifjú hagyományápolók évről-évre magasabb szinten művelik ősiek tánc- és dal hagyományát, ami bizakodásra ad okot, hogy lesz kinek tovább örökíteni elődeink hagyatékát.