Velünk kerek a világ

Magyarkanizsa Kiemelt cikk

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ, az Együtt Veled – Értük értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő és segítő egyesület, valamint a Szárnyak Alapítvány szervezésében tartották meg már tizenegyedik alkalommal a Velünk kerek a világ elnevezésű rendezvényt a Művészetek Háza nagyszínpadán. Ez az az esemény, ahol teret kapnak a hátrányos helyzetben lévő, értelmileg sérült gyermekek, ilyenkor megmutatkoznak, az egész évben tanult és elsajátított tudást viszik a színpadra, jelezvén, ők is ugyanolyan értékes tagjai a közösségnek, mint egészséges társaik.

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja, melynek kapcsán a következő pár sor fejezi ki legjobban, mi a legnagyobb mulasztás ezzel kapcsolatban: „A társadalom egyik legfontosabb adóssága a fogyatékos emberek felé az, hogy a jogosnál kisebb mértékben vagy egyáltalán nem biztosítja számukra a lehetőséget ahhoz, hogy a saját életükre vonatkozó döntésekben részt vegyenek.”

Ha a döntésekben való részvételt ezen a napon nem is tudták biztosítani, de hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és figyelmet érdemeljenek, azt mindenképp.

A magyarkanizsai Bárka, a fogyatékkal élő gyermekeket felkaroló intézmény számára a Vajdasági Képzőművészeti Kör tagjai felajánlottak festményeik közül jó néhányat. Ezekben és a szklerózis multiplex egyesület észak-bánáti körzetének törökkanizsai részlege által készített tárgyakban lehetett az előcsarnokban gyönyörködni, megvásárlásuk által pedig támogatni a szervezeteket.

Ez alkalommal kiosztották a Bárkabarát okleveleket is, amelyet a következők kaptak meg: Magyarkanizsa önkormányzata, Magyarkanizsa helyi közössége, a Vöröskereszt községi szervezete, továbbá a Grafopak Stúdió, a Braća Pékség, a Wienerberger-Tondach cserépgyár, valamint Sándor Tibor, Máté Krisztina, Bancsov Attila, ft. Utasi Jenő, Apró Piroska és Bús Ilona. Ők azok, akiknek idén külön köszönetet mondtak a támogatásért.

Az ünnepi műsorban a Bárka helybeli gondozottjai mellett horgosi gyerekek is felléptek, de voltak vendég gyerekek Topolyáról és Zentáról is. Ők mind-mind azt sugallták, a fogyatékossággal együtt lehet élni, sose szabad csüggedni, hisz az életnek megannyi apró öröme létezik, ez a program pedig most is a megértésről, az elfogadásról és a szeretetről szólt.

Forrás: Magyar Szó