Vasárnap Minősítő Fesztivál

Újvidék Kiemelt cikk

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada vajdasági rendezvénye Újvidéken

Az Újvidéki Színházban december 1-jén 14 órai kezdettel tartják meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada – Minősítő Fesztivál vajdasági rendezvényét, melyen ezúttal öt együttes vesz részt. A minősító vajdasági fordulóját a budapesti Martin György Néptáncszövetség és a szabadkai Vajdasági Magyar Folklórközpont szervezi.

A minősítő lehetőséget teremt a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozásához, szakmai megmérettetéséhez, és lehetővé teszi a minősülni kívánók műsorainak összemérhető, azonos szempontrendszer alapján történő szakmai értékelését. Az együtteseknek olyan, 30-45 perces, szerkesztett programot kell bemutatniuk, amelyben nem szerepelhet önálló zenekari vagy más betétszám, amennyiben az, dramaturgiailag nem szerves része a produkciónak. A minősítés feltétele, hogy a műsor több tájegység tánc, zenei és viselet hagyományaiban való jártassággal, vagy egy tájegység hagyományainak elmélyült ismeretével mutassa be az együttes sokoldalú tánctudását, előadói képességét, változatos, igényes színpadi megjelenését. A színpadon látott műsor művészi összhatását 5 tagú szakmai zsűri értékeli a szerkesztés, a dramaturgia, a folklorisztikai hitelesség, a koreográfiai megformálás, a színpadi megjelenés, az ének-zenei előadás és az előadói színvonal alapján.

Savelin László, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttesének művészeti vezetője a Vajdasági Magyar Folklórközpont megbízásából a rendezvény főszervezője a rendezvényről elmondta, hogy kétévente minősítik az együtteseket. Elejében tömegesebben voltak jelen a vajdasági tánccsoportok, de mivel egy konkrét, legalább félórás összefüggő műsorral kell készülni – s ezt bizony nehéz megvalósítani –, az évek során megfogyatkozott az együttesek létszáma.

– Mindig új műsort kell bemutatni, ez feltételezi a folyamatos munkát, folyamatos utánpótlást. A Martin György Néptáncszövetség szervezi a rendezvényt, ők küldik a zsűri tagjait, ugyanazokkal a tagokkal, akik Magyarországon is elbírálják a csoportokat. A rendezvény tehát szervesen kapcsolódik a magyarországi körforgásba. Az egyes szempontokat figyelembe véve a zsűritagok a látottakat kategóriánként pontozzák. 0-tól 100 pontig arról kap elismerést a csoport, hogy részt vett a fesztiválon, 100 és 120 pont között minősült, 120 és 130 jól, 130–150 pontig pedig kiválóan minősül egy-egy csoport. Igazán ez az érdeme a Minősítő Fesztiválnak, hogy kétévente megmérettetnek az együttesek és ez megerősíti őket abban, hogy jó úton haladnak, vagy valamiben változtatniuk kell – hallottuk Savelin Lászlótól, aki a Cirkalom szerepléséről szólva azt is elmondta, hogy a topolyai csoport 1997 óta jelen van a megmérettetésen és eddig tizenegy alkalommal minősültek kiválóan.

Az Újvidéki Színházban a délelőtti színpadbejárást, próbát követően vasárnap 14 órakor kezdődik a műsor, melyen a szabadkai Róna, a magyarkanizsai Ördögcsáklya, a deszki Tiszavirág, a szabadkai Szabadka és a topolyai Cirkalom táncegyüttes mutatkozik be. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Forrás: Magyar Szó