Vasárnap az édességé volt a főszerep

Zenta Hírek

A pálinka kedvelők után az édesszájúaknak is kedveztek, vasárnap ugyanis a sütemények, kalácsok, torták kerültek a figyelem középpontjába a zentai Sportcsarnokban, ahol ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit az V. Vajdasági Kulináris Kiállítás. Azonban a sós ételek kedvelőire is gondoltak, ugyanis a sok finomság mellett a szépen elrendezett hidegtálak is helyet kaptak a kiállítási asztalokon.

kulinaris kialliats

A törökkanizsai Dositej Obradović Szakközépiskola cukrász- és szakácsnövendékei is büszkén képviselték iskolájukat, ugyanis asztalukon gyönyörűen elrendezett tálakat láthatott az odaérkező. Kínálatukban egyaránt megtalálhatóak volt a hidegtálak, a sajtból, kolbászból és uborkából készült karácsonyfák, a kirántott zeller kétféle szósszal, a Stefánia rolád, és a különböző pástétomok. Cukrászati szakáguk pedig gesztenyetortával és szentjánoskenyeres bejglivel készült a kulináris kiállításra.

A már megszokott kézműves tárgyak mellett idén sok különlegesség is helyett kapott. Ezek közül az egyik az újonnan indult Arator cég kézműves söre volt. Kínálatukban megtalálhatóak a már megszokott világos és barna sörök, azonban italaikat hozzáadott adalékanyagok nélkül készítik el, és csakis természetes kémiai folyamatoknak köszönhetik zamatos ízüket.

– Elkészítésük sokkal időigényesebb a hagyományos sörökétől. Még egy kézműves sörfőzet elkészítése 6 órát vesz igénybe, valamint erjedése akár 6 hétig is eltarthat, addig a gyári sörök már 1 hét után a boltok polcaira kerülnek – magyarázta Tóth Norbert, az Arator egyik képviselője és megálmodója.

Azonban a kézműves söröknél nem ért véget a különlegességek tárháza. Az eseményen jelen volt a kalocsai Cake Designer Design Torta Stúdió is, akik cukorból készült cipőkkel és táskákkal ámították el a nagyközönséget. Kiállított darabjaikat bármelyik nő, de akár Hamupipőke is megirigyelte volna. Vajartiné Kriszta, a Stúdió vezetője elmondta, hogy az emberek egyre jobban érdeklődnek a design torták iránt, köszönhetően a médiában futó tortadíszítő műsoroknak.

– Az emberek nagyon keresik ezeket a tortákat, azonban nem a hagyományos torta árkategóriájába tartozik – nyilatkozta a cukrászmester.

A szervezők az idei kiállítást sikeresnek találták, ugyanis 270 új termék nyerte el a Vajdasági Brand! védjegyezést. Ez annak köszönhető, hogy egyre kiválóbbak a vajdasági termékek.

– Ez megint egy fontos lépés, hiszen megmutatjuk helyi termékeinket, valamint fontos ez az összefogás – mondta Ments András, a VaTeBeT (Vajdasági Termeltetési Beszerzési és Értékesítési Társaság) igazgatója.

Az esemény fénypontja Lajsz András, többszörös Magyar bajnok, a Világbajnokság bronzérmese, Schnitta Sámuel díjas koktélkeverő műsora volt, ahol az odalátogatók nem csak megcsodálhatták, de meg is kóstolhatták az ízletes italokat.

Forrás: Vajdaság Ma