Várják az érdeklődőket

Csíkszereda Hírek

Várják az érdeklődőket a csíkszeredai Régizene Fesztiválon

A német régizenére fektetik a hangsúlyt a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon, amelynek megnyitóját csütörtökön délután tartják. A fesztivállal párhuzamosan zajló mesterkurzusra közel százan jelentkeztek – számol be Péter Beáta a kronika.ro-n.

„Tanzen und springen, singen und klingen!” (Táncolva ugrani, dalolva zengeni!) a mottója a július 14–17. között zajló Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, az idei programsorozat fő témájának ugyanis a német régizenét választották a szervezők. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál nem pusztán egy koncertsorozat, hanem oktatás, mester és tanítvány találkozása, barátkozás, egymásra hangolódás – mutatott rá Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a fesztivál megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón. A fesztiválon 10 országból 15 együttes és 5 egyéni előadó összesen 17 koncertet és 3 utcazenélést tart.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke rámutatott: az önkormányzat fontosnak tartja, hogy minél több olyan értéket teremtő programot támogassanak, amelyek segítenek a megyében élő embereknek, hogy jobban érezzék magukat, ugyanakkor idevonzzák a környékről is mindazokat, akik tartalmasan szeretnének feltöltődni. Az elnök szerint „Csíkszereda a Székelyföld spirituális fővárosa”, és ehhez a régizene fesztivál is hozzájárul.

„Csíkszereda nagyon büszke arra, hogy ilyen rangos fesztiválja van. A spirituális tartalom mellett, reméljük, az ilyen rendezvények hamarosan anyagi vonzatot is fognak jelenteni, hisz turistákat csalogatnak a városba” – mutatott rá Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere.

Vidámság, tánc, ének

Filip Ignác Csaba, a rendezvény művészeti igazgatója az idei koncepcióról beszélt. „Szeretnénk, hogy a vidámságról, a táncról, az énekről szóljon minden egyes kiadása a fesztiválnak. Minden évben más témát választunk, most a német zenei hagyomány köré építettük fel a koncerteket” – fogalmazott. A fesztivál hivatalos megnyitóját ugyan csütörtökön délután tartják, de már ezt megelőzően voltak, lesznek koncertek a városban. Kedden a Petőfi kávéházban a svájci Sam Chapman lantművész előadóestjére várták az érdeklődőket, szerdán este pedig a Mikó-várban a törökországi Erdal Şalikoğlu és a magyarországi Canclar együttes közös fellépésére, amelyet a tervek szerint török táncház zár.

A fesztivál idei kiadása a tavaly elhunyt Kobzos Kiss Tamás emléke előtt is tiszteleg, aki több mint húsz évig volt állandó vendége a rendezvénynek. Szerdán kerekasztal-beszélgetést tartottak In memoriam Kobzos Kiss Tamás címmel, amelyet Boér Károly, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa moderált, csütörtökön pedig a megnyitót követően emlékkoncertet tartanak az egykori énekes, hangszeres művész, oktató emlékére.

A Hargita Megyei Tanács és a Hargita Megyei Kulturális Központ főszervezésében megvalósuló fesztivál központi helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár, de lesz utcazene a Csíki Játékszín és a csíksomlyói kegytemplom előtt is, koncert a Petőfi kávéházban és a Szent Ágoston-templomban, ugyanakkor „kihelyezett” koncerteket tartanak Székelyudvarhelyen és Gyergyószárhegyen is. Rossz idő esetén a koncerteket a Szakszervezetek Művelődési Házában tartják.

Erdélyi lantvirtuózra is emlékeznek

A rendezvény fő meghívottja az ausztriai Unicorn együttes, tagjai ezúttal természetesen német régizenét játszanak. De fellép a svájci The Little Light Consort együttes, a belga Il Festino tagjai 17–18. századi zenei utazásra hívnak, a franciaországi Le Baroque Nomad együttes pedig az erdélyi zenészekből álló Codex Régizene Együttes tagjaival közösen zsidó régizenét és Schubert-szerzeményeket ad elő. Magyarországról érkezik a Musica Historica, amely egy tánctípus kétszáz éves múltján vezeti végig a közönséget, a Musica Profana pedig 17. századi német zenét játszik. Vendége lesz a fesztiválnak a Kájoni Consort, a Lyceum Consort, a Carmina Renascentia, a Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus, a Transylvania Barokk Együttes, a Codex és a Madrigál kamarakórus.

„A zárókoncertet vasárnap este a bukaresti Madrigál kórus, a Codex együttes és Kónya István tartja. A 440 éve elhunyt Bakfark Bálint brassói születésű lantmesterre, zeneszerzőre emlékeznek, aki igazi sztár volt a maga idejében, nagyon sok európai udvarban megfordult” – magyarázta a fesztivál művészeti vezetője. Szerinte egy mondás is fennmaradt a híres erdélyi zenészről: „Lanthoz ülni Bakfark után”, amelyet lehetetlen feladatokra volt szokás használni. „Bakfark Bálint valóban igazi lantvirtuóz volt. Annyira nehezek a szerzeményei, hogy manapság nagyon nehéz olyan lantost találni, aki képes eljátszani a műveit. Bakfark átírt lantra kórusműveket is, ezen művek eredetiét a Codex együttes adja elő, majd a lantváltozatok is elhangzanak” – tette hozzá Filip Ignác Csaba.

A szombati nap a hagyományoknak megfelelően a gyerekeké lesz: a reneszánsz gyereknap keretében játszóház, kézműves foglalkozás, címerfestés, páncél- és fegyvermustra, zenés bábjáték várja a legkisebb fesztivállátogatókat. A szervezők a koncertek idején a Csíki Anyák Egyesületével együttműködve a Mikó-vár előtt, egy sátorban foglalkozásokat tartanak a kicsiknek, hogy a szülők nyugodtan élvezhessék a zenét.

Oktatnak is a fesztiválon

Hangszeres mesterkurzusok, táncoktatás, előadások szerepelnek a Régizenei Nyári Egyetem programjában, amelyet 2008 óta tartanak a fesztiválhoz kapcsolódóan. A 9. nyári egyetem 15 kurzussal indult, újdonság a historikus klarinét, a reneszánsz együttes mesterkurzus, valamint a régizenei zenekritika kurzus. Az idei képzéseken 83 diák vesz részt, akik a héten a város különböző helyszínein fognak zenélni. A nyári egyetem szervezőjeként a Cultura Nostra Egyesület a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának támogatásával idén 10 ösztöndíjas helyet tudott felajánlani a kisebbségi résztvevőknek.

A fesztivál teljes programja elérhető a www.regizene.ro oldalon, valamint az esemény Facebook-oldalán, ugyanakkor elkészült a fesztivál műsorfüzete is, amelyben a programon kívül a fellépőket és az elhangzó műsorokat is bemutatják – írja a kronika.ro.

Forrás: erdely.ma