VALLÁSSZABADSÁG HÁZA–MÁJUSI RENDEZVÉNYAJÁNLÓ

Erdély Hírek

Május 4., szombat – 18,00 óra

A Kolozsvár-film

Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista szerzői és előadóestje

Kolozsvár és a némafilm világa magától értetődően kapcsolódik össze Janovics Jenő munkásságában. Sejteni sem tudjuk, hová fejlődhetett volna ez a sikertörténet, ha nem fojtja meg a 20. század züllesztő balkáni légköre. Mozgóképek nélküli hangsávot kínál Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista harmadik, A Kolozsvár-film című szerzői- és előadóestje, a hallgató fantáziájára bízva, miként eleveníti meg, játssza újra, forgatja le és vágja össze saját Kolozsvár-filmjét. Erdély fővárosának bűvkörében alkotó költők segítségével kívánunk e torokszorító, felemelő, lehangoló, békéltető és felvillanyozó kísérlethez támpontot nyújtani. „Szépirodalmi forgatókönyvünk” nem dokumentarista, nem is fikció, hanem a kincses város utóbbi 100 esztendejének sajátos képi világú, szubjektív krónikája, melynek premier plánjait, flashbackjait, nagytotáljait, hosszú snittjeit és éles vágásait az egyes kötelmények szerkesztésmódja ihlette.

Az előadóest szerzői: Áprily Lajos, Bajor Andor, Balla Zsófia, Dsida Jenő, Egyed Emese, Kányádi Sándor, Király László, Kun Árpád, Lászlóffy Csaba, Molnos Lajos, Orbán János Dénes, Papp Attila Zsolt, Szálinger Balázs, Szántai János, Szilágyi Domokos, Szőcs Géza.

 

Május 8., szerda – 18,00 óra

Kortárs drámák egy régi házban 2. Háy János – Vasárnapi ebéd

A vasárnapi ebéd, mint mindannyiunk életéhez kapcsolódó, szimbólumértékű esemény, tökéletes reprezentációja a család fogalmának. Háy nyers kegyetlenséggel rántja le a leplet a kimondott és ki nem mondott frusztrációkról, görcsről és ellenszenvről. A vasárnapi ebéd a ciklikusság szimbóluma is, mert kiszámíthatóan jelentkezik. Minden vasárnap. Így ismétlődően alkalom adódik elmélyíteni a frusztrációnkat, görcsünket és ellenszenvünket, míg azok adott esetben akár megvetésként, undorként és gyűlöletként térnek vissza. Bentről megélni ezt nem túl kellemes. De kintről nézve (mint például Háy darabján keresztül) vicces is lehet. Elrettentő is.

Előadás után beszélgetésre kerül sor Háy Jánossal.

Felolvasnak: Györgyjakab Enikő, Kántor Melinda, Kiss-Ferenczi Sára, Szántusz Noémi e. h., Dimény Áron, Köllő Csongor, Orbán Attila, Varga Péter e. h.

Rendezte: Köllő Csongor.

 

Május 10., péntek – 14,00 óra

9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét – Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték

Író-olvasó találkozó

Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

A szerzővel Kocsis Tünde beszélget.

 

Május 11, 12., szombat és vasárnap

Kereten kívül – Nemzetközi színházi fórum és konferencia

Szervező: Shoshin Színházi Egyesület

A rendezvény témája: kevésbé intézményesült, alternatív színházi műfajok vizsgálata, különös tekintettel a nyílt téri műfajokra (utcaszínház, interaktív előadások, közösségi műfajok), továbbá annak elemzése, hogy milyen szerepet töltenek be az előadóművészetek a periférián, illetve rurális környezetben élő csoportok életében, tágabb értelemben pedig az egész társadalomban. A rendezvény programpontjai között konferencia-előadások, workshopok, könyvbemutatók, filmvetítések, fotókiállítás, vitaszínház és kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek nemzetközi és romániai szakértők bevonásával. A rendezvény minden programpontja ingyenes és publikus. Részletes napi program elérhető a www.shoshintheatre.com oldalon. Egyéb részletek igényelhetők a  e-mail címen.

 

Május 13., hétfő – 18,00 óra

Hangszínház

Tompa Andea: Omerta – Hallgatások könyve. Élő hangoskönyv

Felolvassák: Albert Csilla, Csutak Réka, Kántor Melinda, Dimény Áron

 

Május 21., kedd – 10,00–18,00 óra

Mesterségem címere – állásbörze

MIT – Magyar Ifjúsági Tanács legújabb programja egy Kolozsvárra szervezett magyar állásbörze, mely az egyetem utolsó éveiben tanuló hallgatókat – és nem csak! – hivatott összekötni azokkal a vállalkozókkal, akik frissen végzett munkaerőt keresnek.

A Mesterségem címere elnevezéssel induló, ingyenes program teret biztosít a találkozásra, a kapcsolatépítésre, a fiatal szakemberek és munkáltatók összekötésére, illetve szakmai gyakornoki programok ismertetésére. Az állásbörzén az álláskeresés mellett lehetőség nyílik majd a szakmai önéletrajz megfelelő összeállítására, valamint kiselőadás formájában az odalátogatók hasznos tippeket és tanácsokat kaphatnak az állásinterjún való sikeres szerepléshez.

 

Május 23., csütörtök

„Házsongárd-légió” – Kolozsvár-dialógusok II. elnevezésű rendezvénysorozata

Program:

14,00: Kerekasztal-beszélgetés a Házsongárd sírkert emlékezet- és társadalompolitikai jelentőségéről. Résztvevők: Demény Péter, Könczei Csilla, Lupescu Radu.

15,30: Emlékezés, jelenlét, önmárkázás, közösségi tér. Kerekasztal-beszélgetés a Házsongárd sírkert kortárs olvashatóságáról. Résztvevők: Jakab Albert Zsolt, Kádár Magor, Újvári Dorottya.

17,00: „Itt alszanak a boldog rokonok” – Király László, Markó Béla és Visky András felolvasása.

Szervezők: Fiatal Írók Szövetsége, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a BBTE-BTK

 

Május 25., szombat – 10,00–14,00 óra

Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság tisztújító közgyűlése

Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díj átadása

 

Május 28., hétfő – 10,00–14,00 óra

Vallástudományi műhelykonferencia

Szervező: Valláskutató Intézet

 

Az előadásokra a belépés ingyenes, de esetenként regisztrációhoz kötött.

A szervezők fenntartják a programmódosítás jogát.