Ünnepre hangoló kiállítás Kőben

Horvátországi Magyar Napló Kiemelt cikk

Március 18-án, vasárnap délután került sor Kőben, a helyi kultúrotthonban a Tánc MKE húsvéti kiállítására és szalvétacserére.

A környékbeli magyar egyesületeknek és ügyes kezű, kézművességgel foglalkozóknak adott lehetőséget a bemutatkozásra a kői Tánc Magyar Kultúregyesület húsvéti kiállítása. Az ünnepre hangoló tárlat iránt érdeklődők mellett a szalvétagyűjtésnek hódoló közönség is összegyűlt, mivel Baranyában egyedül itt és ezen alkalommal van lehetőség szervezett szalvétacserén részt venni és nagyobb mennyiségű „zsákmányra” szert tenni.

– A kőiek ezt a húsvéti kézműves kirakatot immár 5. alkalommal szervezték meg – tudtuk meg Kontrec Anikótól, az esemény egyik fő szervezőjétől. – A már hagyományos rendezvényre minden alkalommal sokan ellátogatnak. Helyiek és környékbeliek egyaránt. A helybéliek mellett érkeztek még kiállítók Sepséről, Hercegszöllősről, Nagybodolyáról, Laskóról és Csúzáról is. – tette hozzá Anikó.

Megtalálható volt itt minden, ami hangulatosabbá teheti a lakásunkat a húsvéti ünnepek alkalmával – a kopogtató dísztárgyaktól, a szebbnél szebb hímzett terítőkön keresztül, a dísztányérokon át, egészen a mindenféle kézműves technikákkal elkészített húsvéti tojásokig. Hiszen hímes tojás nélkül nem is húsvét a húsvét. A tárlatban helyet kapott a laskói Klájó Anna festménykiállítása is.

A résztvevők elégedettek voltak, mindenki talált itt ízlésére való dekorációt vagy húsvéti ajándékot. A szalvétagyűjtők cserélhettek, vásárolhattak kedvükre, így egy-egy gyűjtemény ez alkalommal akár félszáznál is több új darabbal bővülhetett a gyűjtök nagy örömére. Az ide érkezett kiállítók, akik egyedi, házi készítésű termékeiket hozták el erre az egyre népszerűbb és sikeresebb vásárba, örömmel vettek részt az eseményen.

A kőiek vendégszeretetéről tanúskodik, még, hogy a kiállításra ellátogatók a szemet gyönyörködtető tárlat mellett ismét megkóstolhatták a helyi asszonyok finomabbnál-finomabb süteményeit, így a szemfülesebbek lehet, hogy egy-egy új kalácsrecepttel a zsebükben térhettek haza, mellyel szintén gazdagabbá tehetik majd az ünnepi asztalt a hamarosan soron következő húsvéti ünnepek alkalmával.