Újraindul a termelés a botfalusi cukorgyárba

Erdély Emberek

Az előző tulajdonos 2018-ban zárta be a 133 éves Brassó megyei üzemet, azt követően, hogy csődbe ment.

November 4-én találkozóra hívta a cukorrépa termelőket a botfalusi cukorgyár tulajdonosa, a Best Achiziții kft., adta hírül az econonica.net. A találkozó célja, hogy szerződéseket kössenek a 2023-as termésre. Az összejövetelre főleg a brassói és a háromszéki termelőket várják, de a szomszédos megyékből érkező gazdákat is szívesen látják.

„Ismétlem, erőfeszítéseket teszünk azért, hogy Romániában ne szakadjon meg a cukorrépa termesztés hagyománya. A természeti adottságok főleg Maros, Brassó és Kovászna megyékben kedvezőek ezen növény számára” – nyilatkozta Mihaela Neagu, a Best Achiziții vezérigazgatója.

Az 1889-ben alapított botfalusi gyár idén kezdett el ismét működni, azt követően, hogy megvásárolta a Best Achiziții. Az üzemet működtető cég a 2010-es évek elején fizetésképtelenné vált, majd pedig csődbe ment, azért a gyárat 2018-ban bezárták. Jelenleg 40 fő dolgozik az üzemben, ők importcukor csomagolásával foglalkoznak. A Zahăr Bod márkájú termékeket több áruházlánc is forgalmazza.

A Brassó megyei üzemben akár évi 200 ezer tonna cukorrépát is fel lehetne dolgozni, ami helyben 200 embernek adna munkát, s biztosítaná a biztos megélhetést sok erdélyi gazda számára is.

Ha sikerül újraindítani a termelést, akkor jövőre akár két működő cukorgyár is lehet Erdélyben. Úgy tűnik, hogy a marosludasi is megmenekül a lebontástól, ugyanis a közlemúltban a cukorrépa termesztők bejelentették, hogy sikerült megegyezniük a tulajdonossal az üzem megvásárlásáról. Ez meglepő hír volt, mivel korábban a termelők ajánlata meg sem közelítette a francia Tereos által meghatározott vételárat.

 

 Forrás: Maszol.ro