Újra rekordot döntöttek Vásárúton

Vásárút Kiemelt cikk

Tizenegyedik alkalommal rendeztek réteshúzó fesztivált a Csallóköz szívében, Vásárúton. A közösségi összefogással elindított rendezvény célja elődeink hagyományainak életben tartása és továbbadása. A réteskészítés hagyományaira épülő fesztivál a legnagyobb és legkülönlegesebb fesztivállá nőtte ki magát a térségben.

A versenyen induló csapatok között a dédnagymamáktól kezdve a fiatalokig minden korosztály képviseltette magát.

A legízletesebb rétesekért járó elismerés nagy része helyben maradt, a második helyezett a Vásárúti Nyugdíjasok csapata lett, akik ezúttal a hagyományos rétesen kívül egy merészebb ízesítéssel is megpróbálkoztak, pizzás-csirkés rétest készítettek. „A húst összekevertem a pizzaporral, olajat tettem bele, az állt, majd pedig ízesítettük tejföllel és sajttal. Otthon mindig sütök rétest, tegnap is egész nap azt csináltam, almásat, cseresznyéset, túrósat, pizzásat meg káposztásat”- mondta Károlyi Éva, a Vásárúti Nyugdíjasok csapatának tagja.

A verseny fődíját szintén a helyi lányokból és fiatalasszonyokból összeállított csapat nyerte, akik az első fesztiválon tinédzserként indultak a versenyen, azóta egyetlen alkalmat sem hagytak ki. Most minden rétesük különleges ízesítéssel készült.

„Cheescake, túrós, mascarpones rétest készítettünk, a túrós kötelezőként van jelen a rétesfesztiválon minden éven, így az almás is. Az almásba belekombináltuk a rebarbarát, ami picit savanykás ízvilágot nyújt, kis diódarabokkal megszórva ízesítettük. A harmadik pedig egy török baklavás, ami újszerű ízvilágot nyújt szintén, ez mézes, pisztáciás” – sorolta az elkészült rétesfajtákat Bugár Fitos Krisztina, a Három Grácia csapat nevében.

Ebben az évben nemcsak a lányok, asszonyok, nagymamák és dédnagymamák mutatták meg, hogyan vitték tovább elődeik tudását, most egy férficsapat is benevezett a versenybe. A csapat kapitánya a fesztiválon kapott kedvet a rétes készítéshez. „Tizenegy évvel ezelőtt, mikor kezdődött a réteshúzó fesztivál, hosszú sort kiállva kellett várnom arra, hogy hozzájussak a réteshez. És amikor megkóstoltam, az otthoni rétest, amit az anyum szokott készíteni, jobbnak találtam. Ezután kértem őt meg, hogy tanítson meg rétest húzni. Azóta húzok rétest minden évben. A cseresznyés-meggyes-mákos a kedvencem, abból minden évben muszáj legalább három tepsivel készítenem, mivel azt nagyon szeretem. A tészta lényege, hogy fél órát meg kell pihentetni, és jó háromnegyed órát tart, amíg kigyúrom” – mondta Zalka Tibor, az ÁSZOK csapat vezetője.

A Szakmai zsűri elnöke idén is Gianni Annoni sztárszakács volt, aki már hetedik éve kóstolgatja a vásárúti réteseket, és évről évre különlegesebb ízekkel találkozik. A nyertes csapat rétesei lenyűgözték a szakembert.

„A lányok egyszerű alapanyagokat használtak és próbáltak kultúrákat ötvözni. A túróssal például az olasz kultúrát ötvözték, egy kis mascarponetól nagyon krémes volt, nagyon jó volt a tésztája, ropogós volt, de közben lágy, abszolút nagyon szép harmóniában. Nagyon jó volt az almás is, de a hiba az volt, hogy találtunk benne dióhéjat. A legnagyobb meglepetés részemre a baklavás – ott is egy pisztácia héja miatt a pontozata elment – amikor egy kicsit az arab kultúrához közelített, vagy a görög, török, attól függ, melyik baklavát próbáljuk elnevezni – de a mézet és a magvakat használta. Szerintem itt egy fantasztikus harmónia alakult ki” – értékelte az ízkavalkádot portálunknak Gianni Annoni a szakmai zsűri elnöke.

A fesztivál legnagyobb látványossága az óriásrétes húzása. Az első fesztiválon 15 méteresre sikerült nyújtani egy tésztából a rétest. A legutóbbi, tizedik fesztiválon már 41 méteres nyúlt a tészta, ez volt egyben az országos rekord, és hosszabb, mint a Guiness világrekord. A tét tehát nagy volt, hogy sikerül-e túlszárnyalni a tavalyi csúcsot. Nagy volt az izgalom, hiszen erős szél fújt, ami gyorsan szárítja a tésztát. Végül a csapat megdöntötte a tavalyi rekordot. A tészta 22 kiló lisztből, 4 liter olajból, 20 tojásból készült cukor, só és víz hozzáadásával. Az idei rétes 42 méter 40 centiméteresre sikerült, amit bejegyeztek a Szlovákiai Rekordok Könyvébe. A verseny főszervezője úgy látja, az induláskor kitűzött célok egyre inkább megvalósulni látszanak.

Bugár Krisztina főszervező, a Vásárútért Polgári Társulás elnöke elégedett volt, mert idén is sok ember volt kíváncsi a hagyományőrző fesztiválra. „Nagyon szeretnek ide járni az emberek a látványért. Már nagyon kevesen tudják a rétest húzni, azt sem tudják talán, hogy kell csinálni. Mi a kezdetekkor azt mondtuk, hogy nagyanyáink értékeit meg kell őrizni, és ez látványos. Az emberek kijönnek azért, hogy lássák, hogy készül egy igazi házi rétes. És ezt meg kell tenni minden évben.”

Az óriásrétes húzásában a legidősebb résztvevő 84 éves volt, aki az első fesztiváltól kezdve részt vesz a rekordkísérletekben, tapasztalatával erősíti a csapatot. Nagyvendégi Gabriella úgy véli, „ezt szívvel-lélekkel kell csinálni és muszáj segíteni. Én mindenben segítek az égvilágon, mindenhol ott vagyok, és talán az éltet engemet, a munka”

A nap folyamán a térség hagyományőrző csoportjai is bemutatkoztak, este pedig több ismert fellépő is szórakoztatta a közönséget. A bevételből származó teljes hasznot a fesztivált szervező polgári társulás mindig közösségi jótékonysági célokra fordítja.

 

Forrás: Hirek.sk