Újabb magyar Doberdó emlékhelyek

Magyarország Kiemelt cikk

Újabb helyszínekkel gyarapodnak Doberdó magyar emlékhelyei

 

A szegedi Meritum Egyesület és a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya minden érdeklődőt vár a Doberdón, San Martino del Carso településen, október 15-16-án tartandó “Magyarok a Doberdón” című ünnepi rendezvényére.

Magyarország Római Nagykövetsége és a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott esemény apropóját az adja, hogy a 2014-ben megkezdett munka folytatásaként a Doberdó látogatható és ismertetővel ellátott magyar emlékhelyei újabb helyszínekkel gyarapodnak.

Az együttműködő civil szervezetek információs táblák kihelyezésével és környezetük rendbetételével látogathatóvá és bemutathatóvá teszik a fennsík egykori első világháborús frontszakaszának fontos helyszíneit:

• Közel 100 éve küldte haza Szegedre a cs. és kir. 46. gyalogezred az alakulat jelképévé váló doberdói fát. Egykori helyén a Meritum Egyesület ajándékaként egy új, Szegedről érkező eperfacsemete kerül elültetésre, valamint a kihelyezett tábla bemutatja a doberdói fa egykori jelentőségét.

• Szeged első érmes olimpikonja, Gönczy Lajos a Doberdón található Buca Carsica dolinában halt hősi halált. A helyszínen elhelyezendő információs oszlop emlékezik meg az egykori magasugróról.

• San Martino del Carso határában található a József főherceg dolina, amely a 33. dandár parancsnoksága volt. A felállítandó tábla tájékoztat a beazonosított dolina Nagy Háborúban betöltött funkciójáról.

• A nagyváradi 4. honvéd gyalogezred harcainak emlékére Peteanoban emelt emlékmű mellett elhelyezésre kerülő információs panel mutatja be az ezred harcait, valamint az emlékmű történetét.

• Magyarország, egykori mártír miniszterelnöke, Nagy Imre szintén a Karszton teljesítette I. világháborús harctéri szolgálatát, amire a San Martino del Carso központjában kihelyezésre kerülő tábla emlékeztet.

Az esemény programja és a táblák elkészítése a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat szakmai támogatásával, valamint Sagrado város, Gorizia tartomány, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara példás segítségével valósul meg.

A részletes program ITT  érhető el.

 

Forrás: szegedma.hu