Új elnök, új tervek

Bárány János Vezércikk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tanításból érkezett, a Vox Camerata kórus próbájára indult, a kettő között jólesett egy kávé. A basszus szólamban énekel. Azt mondta, élvezi. Orgánumára nyitrai egyetemista évei alatt Bauko János figyelt fel, az oktató küldte a Szép Magyar Beszéd versenyre. Nagy Tibort, huszonnyolc évesen, nemrég a Csemadok Dunaszerdahelyi Városi Szervezete elnökévé választották.

Kilencedikes voltam, amikor Fibi Sándor igazgató úr behívatott az irodájába, és azt mondta, annyi szavalás és drámakörben való szereplés után, a gyermekzsűri tagja leszek a Duna Menti Tavasz fesztiválon – mesélte Nagy Tibor, majd így folytatta – Akkor kezdtem megismerni a szervezőgárdát. A következő évben már a műsort vezettem. Később a délutáni kísérőprogramok műsorvezetője lettem, azután háttérmunkás a délelőtti előadásokon, legutóbb színpadmester voltam és megint a délutáni programokat konferáltam. Harminc, negyven ember működik a háttérben, hatalmas energiákat megmozgatva.

Két éve magyar-történelem szakos tanár lett.

Sokszor okozott fejtörést a Duna Menti Tavaszt időpontja, mert mindig vizsgaidőszakra esett. Most egy kicsit szabadabb vagyok, de majd eljön az idő, amikor leköt a tanítás, és gondolkodhatom, hogyan jussak el a fesztiválra, ahol lassan egy évtizede dolgozom a kulisszák mögött

Ez a kötet, ami az asztalon fekszik, Lev Tolsztoj Feltámadás című regénye, iskolán kívüli tevékenységhez kell?

A dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola, ahol tanítok, kapott egy levelet Budapestről, hogy bekapcsolódhatnánk Az orosz klasszikusok nyomában című versenybe. Csehov, Gogol és Tolsztoj egy-egy művét kell elolvasni, az egyik műből esszét írni, a másikból bírósági tudósítást szerkeszteni, a harmadiknak, Csehov Cseresznyéskertjének egy részletét pedig színpadra állítani. Ha nyerünk, mehetünk öt napra Moszkvába. Most próbálom összeszedni az olvasni vágyó, dolgozni akaró srácokat.

Mint a felnőtteket a Csemadok Dunaszerdahelyi Városi Szervezetében? Február végén, az évzáró közgyűlésen választották elnökké.

Csóka Klára, a rangidős elnöknő után vehettem át a posztot, mint legfiatalabb vezetőségi tag. Tudtommal több szervezet is hasonlóan váltott. Csóka Klára egészségügyi okokból nem tudott eljönni az évzáróra, levelet írt, amit, mint alelnök felolvastam. Ebben a levélben köszönt el. A szavazásnál, a nevemet hallva mindenki egy emberként emelte fel a kezét. Jólesett, hogy ekkora bizalmat kaptam, még olyanoktól is, akik talán azt sem tudták, mit csináltam azelőtt.

Mit csinál majd ezután?

Szeretnénk növelni a tagság létszámát. Százan vagyunk, ez kevés, azelőtt kétezres tömeg is tolongott itt. Örülnék, ha a fiatalok ide találnának, és maguknak való programra lelnének. Színesebb műsor is kell. Szeretnénk hétköznapi példaképeket mutatni, amatőr zenekarokat meghívni, a tárlatnyitók, a könyvbemutatók, a komolyzenei koncertek mellé. Ha nem lesz utánpótlás, megszűnhetünk.

Forrás:
szu_logo-1