Tűzifát ajándékoztak a falunak

Kiemelt cikk

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) társadalmi felelősségvállalása jegyében Beret községben élő családok megsegítésére ajánlott fel 30 köbméter, magas fűtőértékkel rendelkező tűzifát. A felajánlott tűzifa értéke megközelíti az egymillió forintot.

A NÖRI közel 30 erdei köbméter, magas fűtőértékkel rendelkező (akácfa, celtis, hárs, juhar) tűzifát ajánlott fel Beret község lakosainak. Ez 21 ezer kilogramm tűzifát jelent, amely másfél hónapig elegendő a településen található összes otthon fűtésére.

A NÖRI közel két és fél éve, a vagyonkezelésbe vétel óta komoly figyelmet és hangsúlyt fektet a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető zöldfelületeinek fejlesztésére, ápolására, fenntartására. A védett fasorok, facsoportok kezelése, pótlása és rekonstrukciója során minden évben nagy mennyiségű faanyag kerül kitermelésre.

Beret egy 295 főt számláló 95 lakásból/házból álló község Borsod Abaúj Zemplén megyében. A lakosság zöme napszámból él, helyi munkalehetőség alig akad. Jelenleg a lakosság legnagyobb problémája a tűzifa drágasága és hiánya, hiszen a községben szinte mindenki azzal fűt.

“Magyarország Kormánya és a NÖRI is nagy figyelmet fordít a családok támogatására. Bízunk abban, hogy ezzel az akciónkkal békéssé, boldoggá tesszük Beret családjainak ünnepeit. Egy jótékonysági koncert felhívása irányította figyelmünket Beret községre, amelyet az ott élő gyermekek javára szerveztek. Ebben az szerepelt, hogy a községnek leginkább tűzifára lenne szüksége. Mivel alapfeladatunk ellátásából nagy mennyiségű fa áll rendelkezésünkre, azonnal felvettük a kapcsolatot a helyi polgármesterrel, aki örömmel fogadta el felajánlásunkat” – hangsúlyozta az adomány kapcsán Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója.

 

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete