Tüzet oltottak, embereket mentettek

Martonos Kiemelt cikk

Jubilált az önkéntes tűzoltó egyesület

Magyarkanizsa község egyik legrégebb óta létező önkéntes tűzoltó egyesülete, a martonosi fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte szombaton egész napos programsorozattal.

Az 1891-ben tizennégy taggal megalakult egyesület napjainkban is töretlenül tevékenykedik, amikor szükség van rá. Jelenleg 70 fős a legénység, ebből 40-re tehető az aktív tagság száma, akik az 1952-ben, falusi összefogással épült tűzoltólaktanyából kelnek útra, amikor nagy a baj. Bajtai Balázs tűzoltóparancsnok elmondta, hogy felszereltségük kielégítő, de némi kívánnivalót sajnos hagy maga után, hiszen egy 1968-as tűzoltóautóval dolgoznak napjainkban is.

A jubileumi programok két helyszínen zajlottak, a reggeli órákban a magyarkanizsai Tisza-parton ár- és belvízvédelmi gyakorlati képzést tartottak, ahol homokzsákokat töltöttek, gátakat építettek és a töltést rendezték a Magyar Tűzoltó Szövetség embereinek segítségével.

A délutáni és esti események színhelye már Martonos volt, ahová a tűzoltók meghívására a Vöröskereszt laikus elsősegélycsapata, továbbá a katasztrófavédelem, a mentősök is kivonultak, hogy részt vegyenek a műszaki mentés gyakorlati bemutatóján, egy autóbaleset szimulálásán. A látványos bemutatón két autó gyulladt ki, ahol a tűzoltást és a sérültek ellátását is elvégezték.

A látványos bemutató után került sor az ünnepi díszülésre, ahol ezüstkereszt kitüntetést kaptak azok, akik hősies magatartást tanúsítottak munkájuk során, így például a szabácsi (šabaci) árvíz idején tevékenykedők, de kiosztották a Tomislav Karađorde herceg díjakat is, továbbá a szolgálati évek után járó elismeréseket és díszokleveleket is ezen a napon adták át az önkéntes tűzoltóknak.

 

Forrás: Magyar Szó

martonos