Túlkínálat van pálinkából

Zenta Hírek

Az utóbbi időszakban régiónkban visszaesés tapasztalható a pálinkafőzés terén – nyilatkozta lapunknak dr. Rózsa Péter, a Zentai Pálinkabírálók Társaságának elnöke, akivel az egyesületnek a napokban megtartott évi közgyűlése kapcsán beszélgettünk. Dr. Rózsa szerint egyrészt a gyümölcsöseink elöregedtek, másrészt pedig nemcsak Zentán, hanem az ország többi részén is túlkínálat van pálinkából.

– Társaságomban vannak olyanok, akiknek a padlásán 200–300 liter pálinka is porosodik, mivel képtelenek a megfelelő áron értékesíteni – jegyezte meg az egyesület elnöke, s hozzáfűzte, hogy egy olyan törvény meghozatalára lenne szükség, amely engedélyezné a jóféle pálinka háznál történő árusítását.

Dr. Rózsa szerint természetesen ezek a termékek is átesnének a megfelelő ellenőrzésen, zárjeggyel is ellátnák őket, s így hivatalos árucikként történne a forgalmazásuk. Ezzel a pálinka ára is magasabb lenne, jelenleg ugyanis, „ablakokból árusítva”, már 300–500 dinárért is lehet pálinkát vásárolni, s a boltokban forgalmazott, díszes üvegbe csomagolt italok sem kerülnek többe 1000–1200 dinárnál. Az említett összeg pedig az előállítás költségét sem igazán fedezi.

A zentai pálinkabírálók tavaly is több ismeretterjesztő előadást és gyakorlati képzést szerveztek, s több hazai és külföldi pálinkafőződébe is ellátogattak. Dr. Rózsa szerint ezek a szakmai kirándulások nagyon fontosak, mivel valójában mindegyik főző a maga módján igyekszik sajátos termékkel előrukkolni, a látogatások során pedig e fortélyokból is ízelítőt kaphatnak.

A zentai egyesület tagjai néhány, a tartományunk területén megszervezett pálinkaverseny bírálóbizottságának a munkájában is részt vettek. Ennek kapcsán az egyesület elnöke elmesélte, hogy társaságuk a világ legnagyobb pálinkafesztiváljain alkalmazott, a Zürichi Egyetemen kidolgozott rendszer alapján bírálja el a versenymintákat: az ital illatát, az ízének a tisztaságát, karakterét, a gyümölcsjelleget, illetve összharmóniáját veszik figyelembe.

– Sajnos vannak olyan pálinkaversenyek is, amelyeknek a zsűrije egy nap alatt akár több mint száz mintát is elbírál. Ez persze nem így működik – jegyezte meg dr. Rózsa, aki szerint egy gyakorlott és szakképzett pálinkabíráló egy nap alap mindössze tíz terméket tud objektívan elbírálni, mivel az érzékszervei gyorsan elfáradnak, a tizenkettedik vagy a tizenharmadik minta után már csak vaktában írja a számokat és ajándékozza oda a pontokat.

A társaság elnöke beszélt arról is, hogy a nyugat-európai országokban különböző képzéseken tanítják a pálinkabírálás módszereit, ezek viszont akár ezer euróba is kerülhetnek. Hozzáfűzte: az elméleti tudás mellett nagyon lényeges a gyakorlatok során szerzett tapasztalat is.

A zentai egyesület az előző évekhez hasonlóan az idén is kiveszi a részét a kulturált és igényes pálinkafogyasztás meghonosításából, és síkra száll a nem gyümölcsalapú pálinkák árusításának a betiltásáért, illetve a pálinka termék elnevezésnek a határon túli területeken való használatának az engedélyeztetéséért – jegyezte meg végül dr. Rózsa.

 

Forrás: Magyar Szó