Továbbra is a turizmus Kárpátalja húzóágazat

Beregszász Emberek

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) idén második alkalommal szervezett „Jó gyakorlat a falusi turizmusban” címmel tanfolyamot azon falusi vendégfogadók részére, akik nyertek az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ által meghirdetett turisztikai pályázaton.

Az elméleti oktatást a koronavírusjárvány miatt online szervezték meg, a gyakorlati képzésben viszont – amelyet Benében, Gecsében és Visken tartottak – mindenki személyesen vett részt.

Ezúttal 93-an tettek sikeres vizsgát, akik a mai nap folyamán átvehették az ezt igazoló okleveleket is.

A Beregszászi Városi Művelődési Házban szervezett átadó ünnepségen Mester András, a KMTT elnöke kifejtette: az a céljuk, hogy a falusi vendéglátásban a turisták olyan szolgáltatásokat kapjanak, mint bármelyik európai országban. Ezért is végezték el a vendégházak minősítését.

Jelenleg több mint négyszáz 2, 3 és 4 napraforgós minősítésű vendégházban fogadnak turistákat az egész megyében – s a minősítés tovább folytatódik –, legtöbben a Beregszászi járásban kapcsolódtak be ebbe a munkába.

A mostani képzés folyamán a résztvevők a gyakorlatban is megtapasztalhatták, hogyan kell minőségesen berendezni a szálláshelyet, hogyan kell teríteni és a helyi ételek készítésébe is belekóstoltak.

Az elnök abbéli reményének adott hangot, hogy hamarosan ismét tömegesen érkeznek majd vidékünkre a turisták, és a képzésben résztvevő vendéglátók sikeresen fogják kamatoztatni tudásukat.

Gratulált az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Programban turisztikai vonalon sikeresen pályázóknak Brenzovics László, aki beszámolt arról, hogy hamarosan megkezdődnek a kifizetések, illetve számos nagyobb beruházás is folyamatban van.

A KMKSZ elnöke kifejtette, hogy nem csupán az anyagi támogatás fontos, hanem a képzés is, hogy a megfelelő minőségű vendéglátás is ide vonzza a turistákat.

Abbéli reményének is hangot adott, hogy hamarosan véget ér a karantén s újra virágzik majd a turizmus.

Kistérségünk nem rendelkezik szénbányákkal, olajlelőhelyekkel, az iparunk lecsengőben van sajnos, ezért figyelembe kell venni a piacnak azon szegmensét, amiben igen komoly szakmai múltunk van, ez pedig a turizmus – kezdte köszöntőjét Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

A KMTT egy roppant fontos feladatot lát el akkor, amikor tovább képezi a vendégvárókat, hisz nekünk nagyon fontos, hogy a turisták ne meglátogassák Kárpátalját, hanem visszajárjanak ide. Vidékünket szeretik a turisták, jönnek járvány idején is, éppen ezért ebben a helyzetben még jobban oda kell figyelni a vendéglátásra, mondta.

Úgy gondolom, a turizmus, mint bevételi forrás, az önkormányzatok számára is mindenütt fontos szerepet játszik – sajnos ez a mostani vírushelyzet erősen visszahúzta az ágazatot –, ezért reménykedünk, hogy hamarosan újraéled ez az ágazat.

Az okleveleket Mester András, Brenzovics László és Babják Zoltán adta át a képzést sikeresen elvégző vendégfogadóknak.

Forrás: https://www.karpatinfo.net