Továbbképzés a vajdasági falugondnokoknak

Kishegyes Kiemelt cikk
Vajdasági falugondnokok továbbképzése címmel szakmai napot tartottak Kishegyesen a falugondnokoknak. Szó esett a magyarországi és a vajdasági falu- és tanyagondnokság kialakulásáról és helyzetéről.

A falugondnoki hivatás részeként nagyon sokrétű az időseket segítő foglalkozás, amely sokszor lelkileg is megterhelő, ezért fontos, hogy találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek és szakmai tanácsokat is kapjanak a falugondnokok. Papp Árpád, falugondnok, Horgos: „A szépsége az, hogy segítünk az embereknek. Szeretem csinálni. A nehézsége pedig az, hogy nap mint nap találkozok nagyon nehéz helyzetű emberekkel és azt végignézni, de próbáljuk a legjobbat kihozni a helyzetből.”

Vajdaságban jelenleg 20 falugondnok segíti az időseket a CMH Irodán keresztül a magyar kormány támogatásával, három falugondnok a kishegyesi önkormányzat és egy a magyarkanizsai önkormányzat támogatásával. A szabadkai Caritas aktívan részt vesz a falugondnokok képzésében. Ricz Gábor, szabadkai igazgató, Caritas: „Sikerült egy szintet elérnünk, ahol már a munkatársak fel vannak készítve, képezve vannak, tudják, hogy mi várhat rájuk a terepen, meg vannak azok az eszközök, tehát gépkocsijuk van, szerszámaik vannak, amikkel ők reagálni tudnak a szükségre az adott terepen.”

A találkozó a kecskeméti Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének szakmai támogatásával valósul meg. Az előadások és csoportfoglalkozások témái érintik a falugondnoki munka sokszínűségét, a segítő foglalkozás mibenlétét, a hatékony kommunikációt és szakmai önismeretet.

Sümeginé Ország Edit, munkatárs, Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete, Kecskemét: „Azért nagyon fontos a kapcsolat, mert mi idehoztunk egy szolgáltatást, itt adaptálták azt, de mi is rengeteget tanulunk, változik a világ, a gazdasági, politikai, társadalmi környezet, ugyanígy változik Magyarországon is a falugondnokság és fejlődik, itt is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mi is ellátogassunk ide és az itteni falugondnokok is eljöjjenek Magyarországra és lássák, hogy ez másutt hogy működik.”

A továbbképzést első alkalommal szervezte meg a Nők Kishegyesi Fóruma. Zsidai Erzsébet, elnök, Nők Kishegyesi Fóruma: „Nagyon fontos, hogy ők kapcsolatban legyenek, megismerjék azokat, akik szintén hasonló munkát végeznek, illetve ez a mai szakmai nap fontos abból a szempontból is, hogy megismerjék a magyarországi falugondnokok és tanyagondnokok feladatait, tehát összehasonlítást tudnak végezni.”

A Vajdasági falugondnokok továbbképzése elnevezésű programot a magyar kormány támogatta.

 

Forrás: PannonRTV