Tömlők, csizmák, sugárcsövek ajándékba

Topolya Kiemelt cikk

Mozgalmas és eredményes évet tudhat maga mögött a topolyai dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Egyesület, és a község falvaiban tevékenykedő nyolc önkéntes tűzoltó testület.

 Topolya az egyesületek tűzeseteknél és katasztrófavédelmi feladatoknál elvégzett helytállását az anyagi támogatás mellett az idén mint egy 420 ezer dinár értékben a munkavégzés hatékonyságát támogató eszközök vásárlásával jutalmazta. Az ajándékokat Ivanics Zoltán, a községi tanács infrastrukturális és környezetvédelmi kérdésekkel megbízott tagja, és Tomik Nimród, mezőgazdasági ügyekben felelős tanácstag nyújtották át. A támogatást Zorica Rankov, a Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonya köszönte meg, és értékelte az elmúlt időszakot.

– Az önkéntes testületek kiegészítik, adott esetben segítik a hivatásos tűzoltók munkáját. Szerencsénk van, hogy Topolya község felismerte az önkéntesekből álló egyesületek munkájának jelentőségét, és a rendelkezésekre álló módon támogatja is a működésüket. Ez nagy segítség, mert ugyan a közelmúltban elfogadtak egy törvényt a testületek munkájáról, de majd a jövő mutatja meg igazából, hogy ennek a szabályozásnak milyen gyakorlati haszna lesz az egyesületekre nézve, annál is inkább, mert állami szinten csak Topolyától számíthattunk eddig támogatásra – mutatott rá Zorica Rankov, majd elmondta, hogy a tűzvédelem területén működő civil szervezetek, azaz a tűzoltó egyesületek is pályázhatnak a község anyagi eszközbeszerzési pályázatán.

– Múlt évben első lépésben 1 millió 300 ezer dinárt, majd további 500 ezer dinárt különített el a község az önkéntes testületeink eszközbeszerzésére. Az idei évben is kikértük a testületek véleményét, hogy mire lenne a leginkább szükségük a hatékonyabb munkavégzéshez – mondta üdvözlő beszédében Zorica Rankov, majd a testületek képviselői megköszönték az eszközöket.

A zentagunarasi Fáklya testület két professzionális sugárcsövet kapott ajándékba, a pacsériak háti puttonyt fecskendővel, és tömlőkötőt vehettek át. A pobedai és a gunarasi testületeknek az elhasznált tömlőket volt alkalmuk lecserélni, a pannóniai testületnek egy motorosfűrészre mutatkozott szüksége, a krivajai önkéntesek pedig egy tűzcsap-állványcsövet és csizmákat vehettek át. Szintúgy ahogy a pobedai lánglovagok is kértek csizmákat.

A tűzoltó szövetség elnök asszonya rámutatott még az utánpótlást képező gyermekekkel való foglalkozás fontosságára, illetve a tűzvédelmi elvek és tudás átadásának fontosságára az ifjabb korosztály részére.

– A vidékünket, falvainkat sújtó elvándorlás ellenére a testületeink még tartják magukat, példaértékű munkát végeznek bevetés közben és a versenyeken is. Nagyon szép eredményeket érnek el az ifjabb és az idősebb csoportok is a különböző versenyeken – mondta el Zorica Rankov, és hozzá tette, hogy kiemelkedő szerepe van azoknak az önkéntes testületeknek, amelyek 20 km-nél is távolabb tevékenykednek Topolyától. Illetve néhány település esetében még a leengedett vasúti sorompók is akadályozhatják a topolyai hivatásos egységek eljutását. Ezekben a falvakban eddig baj esetén mindig helyt álltak az önkéntes egyesületek, amelyeknek tagjai sok esetben professzionálisan kezelték a feladataikat.

Forrás: Magyar Szó