Tízéves a Bódva-völgyi Kulturális Központ

Szepsi Emberek

Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli az idén a szepsi székhelyű Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ. Ennek apropóján Kupec Mihállyal, az intézmény igazgatójával beszélgetett a Ma7.

A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ (KCÚBaR) megalapításának ötlete a megyei képviselő-testületben, az MKP frakciójában született, és meg is valósult. Ezzel párhuzamosan egy hasonló, de szlovák intézmény is létesült, magyarbődi székhellyel. A Szepsiben otthonra lelő KCÚBaR létrehozásának fő célja az volt, hogy magasabb szintre emelje a térség falvainak regionális identitását, kulturális életét, rendezvényeik minőségét, továbbá feltérképezze a helyi kultúra szereplőit, a különböző csoportokat, szólistákat, valamint a kézműveseket.

Kupec Mihály, a kulturális központ igazgatója az elmúlt évtized legnagyobb sikerei közé sorolja több versenyüket. Ezek közül kiemeli a gyermek-néptáncegyüttesek országos versenyét, amely az idén Kassán lesz június 6–8. között, valamint négy rendezvényüket, a Bódva-völgyi és érchegységi vándorfesztivált, a Farsangi vigasságokat, azaz a viseletes bált, a Nemzetközi betlehemes találkozót és az Esszencia fesztivált. A Farsangi vigasságok és a Viseletes bál hatalmas népszerűségnek örvend, február első szombatján rendezik, de általában már novemberben, decemberben elfogynak a jegyek. A Betlehemes találkozót a jánoki önkormányzattal és a civil szervezetekkel közösen szervezik. – Ez is unikum a Bódva völgyében, mert tudomásom szerint Szlovákiában sehol nincs ilyen tömbben hagyományos, élő betlehemezés – mondja Kupec Mihály.

Forrás: Fábián Gergő, Ma7

Bővebben: https://muzsa.sk/hagyomany/tizeves-a-bodva-volgyi-kulturalis-kozpont