Temetőt foglalnak maguknak az Úz-völgyében

Erdély Hírek

Vasárnap kapott nyilvánosságot a Facebook-on a hír, hogy az Úz-völgyében található osztrák-magyar katonai temetőben román sírkertet és emlékművet állítottak.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület közösségi oldalán megjelent bejegyzésbenszámol be a kialakult helyzetről.

A szervezet elnöke, Jakab Kevend portálunknak elmondta,  minden évben tiszteletüket teszik az Úz-völgyében, megemlékeznek az itt elesett hősökről.

– Megdöbbentem tegnap, amikor a helyszínen jártam, egész éjszaka anyagot gyűjtöttem, informálódtam, hogy megértsem mi történt. Minden évben, augusztus 26-án 5 napos lovastúrát teszünk ide a bajtársakkal. Egy darab a lelkemből kiszakadt, amikor megláttam. Azt akarom, hogy tudja meg az egész világ, legyen hangos minden ettől – eleveníti fel közeli emlékeit a szervezet elnöke.

Az Úz völgyében több haditemetőt hoztak létre, az első és második világháború véres helyszínének számított. Az osztrák-magyar katonai temetőt 1917 novemberében létesítették, források szerint több mint 650 osztrák, magyar, német katona van itt eltemetve, de románokról nem tudnak.

Valaki gödröket ásott a temetőben

A katonai temető Csíkszentmárton község adminisztratív határain belül helyezkedik el, kormányhatározat erősíti ezt meg –  kezdi az helyzet ismertetését Gergely András, Csíkszentmárton község polgármestere. A szomszédos Bákó megyei város, Dormánfalva önkormányzata “fű alatt olyan akcióba kezdett, ami nem morális, titokban román parcellát alakítottak ki az osztrák-magyar temetőben”.

A kiásott gödröket, a munkálatok előkészületeinek nyomait először a tavaszi takarításra érkezett temetőgondnokok észlelték, még április 6-án. A fotókat megosztották különböző csoportokban a közösségi médián, de ekkor még nem kaptak nagy nyilvánosságot ezek.

–  Minden katonának kijár a tisztelet, találtunk volna megoldást arra, hogy emlékművet állítsanak ott, ahol el vannak temetve – fogalmaz a polgármester. Az építkezés kezdetén tiltakozó jegyzéket juttatott el a Bákó megyei városhoz, kérve a munkálatok felfüggesztését, befejezését.

Kaptam erre egy jópofa eligazítást, amiben az áll, hogy egy projekt részeként „felújítják” a temetőt a kulturális minisztérium támogatásával, a hadügyminisztérium jóváhagyásával. A bákói kataszteri hivatal által kiállított dokumentumra hivatkoznak, miszerint a temető területe Bákó megyhéhez tartozik  –  ismerteti a válaszlevél tartalmát a községvezető.

Fentről támogatott projekt, nagyszabású avatóünnepség

Az elektronikus közbeszerzési rendszer információi alapján 2018. december 21-én találtak nyertes céget a munkálatra. A Hősök Nemzetközi Temetőjének felújításárakorábban közel 200 ezer lejes pályázatot nyert a bákói önkormányzat a centenáriumi programok részeként.

Március 29-én Dormánfalva önkormányzata beemelte a közvagyonba ezt a területet. Ezt a határozatot megtámadtuk, értesítettük az illetékes magyar hatóságokat is  –  mondta a csíkszentmártoni polgármester.

Mivel sokan Borboly Csabától várták a megoldást, megkerestük kérdéseinkkel a megyei tanács elnökét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen lépéseket terveznek az ügy rendezése érdekében. Később, a megyei tanács sajtószolgálata közleményben jelezte azt, hogy Borboly felvette a kapcsolatot Hargita megye prefektusával, Andrei Jean-Adriannal, hogy lépjen fel az ügyben. Bákó Megye Tanácsát arra kérte, hogy ne továbbítsák a dormánfalvi önkormányzat határozatát a kormánynak kihirdetésre, amíg a vita nem rendeződik.

dormánfalvi hivatal honlapjára feltöltött meghívó 2019. május 17-re avatóünnepségre invitál, ahol az első és második világháborúban elesett román katonáknak fognak emlékművet állítani. A rendezvényen katonai díszzászlóalj fog felvonulást tartani és tisztelegni.