Temesvár Európa Kulturális Fővárosa

Maszol közlemény Románia Vezércikk

Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben

Temesvárnak ítélte oda az Európa Kulturális Főváros címet a pályázatokat elbíráló zsűri péntek délután Bukarestben.

Temesvár pályázata több, mint 1000 eseményt, a város infrastruktúrájának javítását, átfogó kulturális stratégiát ígér, amelynek hatása 2021 után is érezhető lesz. A pályázat abból indul ki, hogy 1885-ben Temesvár volt az első város Európában, ahol bevezették az utcai közvilágítást. 104 évvel később pedig itt gyúltak ki az 1989-es forradalom szikrái. Kulturális programtervezetüket úgy képzelték el, mint képzeletbeli utazást a magány és közösség, sötétség és fény között. A nyertes pályázat itt olvasható.

Temesvár mellett Bukarest, Nagybánya és Kolozsvár került a döntőbe.

1985-ben Athén volt az első kulturális főváros. 2016-ban a spanyolországi Donostia-San Sebastián és a lengyelországi Wroclaw viseli a címet.

2021-ben összesen három kulturális fővárosa lesz Európának. Az egyik, már negyedik alkalommal, Görögországban lesz, a romániai versennyel egyidőben ott Eleusis, Kalamata és Rodos vetélkedik a címért. 2021-ben először egy EU-tagságra pályázó országban is neveznek ki kulturális fővárost, a montenegrói Herceg Novi és a szerbiai Novi Sad került a döntőbe. 2007-ben, első romániai városként, Szeben viselhette a címet.

Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/kultura/69826-temesvar-lesz-europa-kulturalis-f-varosa-2021-ben