Tavaszra lesz kész a Körösvidéki Múzeum

Ciucur Losonczi Antonius Nagyvárad Hírek

Tavaszra lesz kész a Körösvidéki Múzeum új székhelye

Hétfő óta körülbelül ötven munkás dolgozik a Körösvidéki Múzeum új nagyváradi székhelyén, melyet csatlakoztattak a közműhálózatokra. Leghamarabb jövő év márciusában nyílhat meg a látogatók előtt. A kivitelezővel megkötött, hat hónapos futamidejű szerződés értéke áfával együtt 7,1 millió lej.

A helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatóan Pásztor Sándor megyei tanácselnök arról számolt be, hogy az elmúlt napokban több olyan dokumentumot is aláírtak, melyek lehetővé tették, hogy ezen a héten folytatódni tudtak a 2010-ben félbeszakadt munkálatok aKörösvidéki Múzeum új székhelyén: az együttműködés a tendergyőztes szatmárnémeti Euras céggel; az első szakaszt lezáró, az addig megcsináltak átvételét igazoló papír; az új munkálatokat engedélyező irat; az illetékes intézmények értesítése erről stb.

A kivitelezővel megkötött, hat hónapos futamidejű szerződés értéke áfával együtt 7,1 millió lej, és főbb vonalakban három típusú munkálatot feltételez: építészeti (3430 négyzetméter parkett, 4.295 természetes linóleum, dekoratív elemek restaurálása, gipszkartonok kihelyezése stb.), szerelési (víz-, elektromos- és informatikai hálózatok, belső telefonhuzalok, kábeltévé, hangosítóberendezések, tűzvédelmi berendezések) és műszaki (szellőztető gépek, berendezések, telefonközpont, hőfogyasztásmérő órák, akadálymentesítés a fogyatékkal élőknek).

Emellett folyamatban egy versenytárgyalás feltételeinek kidolgozása az intézmény alapdotációjának biztosítása érdekében, melyet valószínűleg 20 napon belül fognak meghirdetni. A győztes beszállítóval nyolc hónapos határidőt kijelölő szerződést kötnek majd (a becsült érték áfával együtt 5,9 millió lej), és ennek megfelelően bútorzatot kap többek közt a történelmi, a régi könyvek, dokumentumok, a paleontológiai, a állattani, a festészeti és a néprajzi részleg, eszközöket vásárolnak az akváriumnak és a terráriumnak, az irodáknak, a tűzvédelemnek.

Uniós pályázat

Harmadik fázisban pedig szeptemberben megpályázzák az Európai Unió 2014-2020 közötti Regionális Operatív Programjának a városi környezet jobbá tételére, illetve a kulturális örökség fenntartható megőrzésére, védelmére és hasznosítására vonatkozó 5. prioritási tengelyét annak reményében, hogy uniós forrásokból finanszírozni tudják a speciális múzeumi eszközök beszerzését, illetve az elrendezést a természettudományi, történelmi, néprajzi és szépművészeti részlegek számára, valamint a belső udvar rendbe tételét. Ezen projekt becsült értéke áfával 4,9 millió euró.

Dr. Aurel Chiriac igazgató azzal büszkélkedett, hogy a Kulturális Minisztérium nyilvántartása szerint Körösvidéki Múzeum az ötödik legnagyobb ilyen típusú intézmény az országban. Olyan körülmények közt is, hogy a Barokk Palotában csak hét helyiséget tudnak használni, tavaly körülbelül 40 ezer látogatót vonzottak, a leltári tárgyaik száma pedig meghaladja az 500 ezer darabot. Megjegyezte: az új székhely díszterme a megye és a város reprezentatív eseményei számára is helyszínül szolgálhat, és plusz jövedelemforrás lehet a restaurátor műhely tevékenysége is.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök arról számolt be, hogy az elmúlt napokban több olyan dokumentumot is aláírtak, melyek lehetővé tették, hogy ezen a héten folytatódni tudtak a 2010-ben félbeszakadt munkálatok a Körösvidéki Múzeum új székhelyén.

Forrás: erdon.ro