Tavaszi zsongás Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalva Kiemelt cikk

Mától március 28-ig tekinthető meg Bácskossuthfalván az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban az a hagyományos, változatos tárlat, melyet idén is az Ady Endre Művelődési Központ Tarka Virág kézimunka szakosztálya szervezett Tavaszi zsongás címmel. A járványhelyzet miatt hivatalos megnyitót nem tartották, de szombatig minden nap 10-18 óráig várják a látogatókat.

„ Ezúttal 22 kiállító mutatja be munkáit, 3 csoport, illetve egyesület, a többiek pedig egyéni kiállítók, falubeli amatőr kézművesek, akik hobbiból , kedvtelésből kézműveskednek”- tudtuk meg Tímár Gabriellától, az Ady elnökétől. Azt is elmondta, hogy az idén sokan első alkalommal mutatták be munkáikat. A múlt év bezártsága alkotásra adott alkalmat, és az elkészült műveket kár lett volna nem bemutatni. Nem véletlenül kapta a tárlat Tavaszi zsongás elnevezést, hiszen számos technikával készült alkotást láthatnak az érdeklődők, többek között fafaragást, hímzéseket, hímzéssel készült, viseleti ruhákat, papírfonással készült tárgyakat, selyemvirágokat, késeket, tőrmarkolatokat, pirotechnikával díszített tárgyakat, festményeket. A közelgő húsvétra való tekintettel hímzett tojásokat és egyéb, az ünnepkörhöz kapcsolódó termékeket is megtalálhatnak és megvásárolhatnak a látogatók.

A kiállítás külön színfoltját képezik a jászhímzéssel készült kézimunkák, melyek a tavalyi népművészeti tábor ideje alatt készültek, hiszen az asszonyok otthon is tudtak alkotni, a kiállítás pedig internetes felületen is megmutatható, amennyiben a járványügyi előírások mást nem tesznek lehetővé. Azt is megtudtuk, hogy a Tarka Virág szakosztály idei év első projektje a kunhímzéses párnacsupok elkészítése lesz, amely bemutatóját május végére tervezik az Emlékházban, az év második felében pedig a karcagi szűcshímzést szeretnék elsajátítani.

A kiállítás a járványügyi előírások betartásával látogatható.

Forrás: Vajdaság Ma