Tart a VI.nagyberegi népművészeti tábor

Nagybereg Hírek

Tart a VI. nagyberegi népzenei és néptánctábor

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében idén is megrendezésre kerül a nagyberegi népzenei és néptánctábor. A néptánctábornak a hagyományokhoz híven, ezúttal is a Nagyberegi Református Líceum ad otthont. A táborban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőin sikeresen szereplő tanulók vehetnek részt, valamint a Szól a fülemüle – II. Kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató döntős csapatai közül is nyertek részvételi lehetőséget.

A népzenei tábor öt napja során a magyarországi Bürkös zenekar tagjai a fiatalokat a népi hangszereken való játékra oktatják, Váradi Enikő, Jakab István, Szilágyi Gabriella és Szilágyi László pedig néptáncra tanítják a táborozókat. A tábor ideje alatt a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és hagyományos népi gyermekjátékokat tanulhatnak. A 43 jelentkezőnek augusztus 1. és augusztus 6. között van lehetősége a népzenével és néptánccal minél közelebbről megismerkedni.

A tábor megnyitóján jelen volt Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója és Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet vezetője. Váradi Natália Kodály Zoltán szavaival köszöntötte a résztvevőket: „»Hagyományok nélkül nincs jövője a nemzetnek.« A kárpátaljai magyarság jövője pedig ti vagytok” – folytatta a „GENIUS” irodaigazgatója. Az Alapítvány megalakulása óta nagy figyelmet fordít az általános és középiskolás tehetségekre. Teszi ezt nemcsak a különböző tudományok, hanem a művészetek, sport, zene, színjátszás terén is.A továbbiakban Orosz Ildikó köszöntötte a táborozókat, illetve hasznos tanácsokkal látta el jelenlévőket: „Gyakoroljátok a néptáncot és szerettessétek meg másokkal, hiszen ez az a műfaj, amelyet nem szabad magunknak megőrizni, ezt tovább kell adni…” Végül kellemes táborozást és sok sikert kívánt a résztvevőknek a hétre.

A köszöntők után a tábor szakmai vezetője, Kepics Andzselika ismertette a heti programot és a tábor szabályait.

A tábor zárásaként 2016. augusztus 5-én 18:00 órakor a kis tehetségek műsort adnak, ahol bemutatják az egy hét alatt tanultakat.

A tábor megvalósítását a Bethlen Gábor Alap támogatja.

 

Forrás: genius-ja-uz.ua