Tanulmányi park létesül Kolozsváron

Kolozsvár Kiemelt cikk

Tanulmányi park létesül Kolozsváron

Újabb parkkal bővül Kolozsvár zöldövezete : az agrártudományi és allatorvosi Egyetem tanulmányi parkot hoz létre a Hója-erdő mellett, a Népművészeti Múzeum szomszédságában. 

A park bár elsődlegesen tanulmányi célokat tölt majd be, a nagyközönség előtt is nyitva lesz. A projekt célja, hogy a hallgatók mellett a kolozsvári nagyközönség egyik kedvenc szabadidős övezete jöjjön létre, ahol az oktatási célokat szolgáló berendezések mellett kulturális tevékenységekre alkalmas építmények is helyet kapnak majd – tájékoztat közleményében a kolozsvári önkormányzat.

A park az egyetemi szféra – oktatók, kutatók, PhD-hallgatók – igényeinek megfelelő zónákat foglal majd magába: terráriumot, akváriumot, laboratóriumokat, kurzustermeket, tankerteket, üvegházakat, selyemhernyó-tenyészetet, méhészetre alkalmas részleget. Tavat, madárházat és emlősöknek szánt részleget is létesítenek. A parkban fákkal, cserjékkel szegélyezett sétányokat építenek ki, bejáratánál parkolót létesítenek, és az elképzelések szerint biciklin is meg lehet majd közelíteni a komplexumot. A park létesítésének költségeit teljes egészében az egyetem fedezi.

Az önkormányzat májusi rendes tanácsülésén a park övezeti városrendezési tervét (PUZ) fogadta el, amely az első adminisztratív lépés az építkezés elkezdése érdekében. Rácz Levente, az RMDSZ helyi tanácsosa elmondta, az önkormányzat kiemelt ügyként kezeli a kolozsváriak életminőségének javítását.

„Fontos, hogy minél több zöldterület, rendezett park álljon a város lakóinak rendelkezésére, ha ki szeretnének kapcsolódni. Az itt felnövő gyerekeknek is meg kell ismerni a természetet, és az elfogadhatatlan, hogy egy erdei sétáért órákat kelljen utazni. A Hója-erdő környéke biodiverzitásának megőrzését és tanulmányi parkká alakítását célzó, ma elfogadott tanácshatározat ebben segít” – nyilatkozta a városi tanácsos.

Forrás: maszol.ro