Tanösvény és Mária-út egyben

Szőgyén Emberek

A múlt év nyarán ifj. Fekete László pályázatot adott be a Volkswagen céghez tanösvény kialakítására Szőgyén és Kürt között. Mivel a pályázat sikeres lett, a napokban elkezdték a megvalósítását.

Annak érdekében, hogy felmérjék, milyen munkálatok szükségesek, pár héttel ezelőtt a cserkészek és a helyi szakemberek bejárták az útszakaszt –Török Andrással, a VIA MARIE polgári társulás koordinátorával és Kovács Tamással, a Compass Strekov polgári társulás elnökével egyetemben.

Az út nyomvonalán irányjelző táblák, valamint hat információs tábla is kihelyezésre kerül – a hely történelméről, a növény- és állatvilágról, a mezőgazdaságról, a szőlészetről és természetesen az egyházi dolgokról, a pálosokról, a zarándokhelyekről. A táblákon magyar, szlovák és angol nyelven lesznek feltüntetve az információk.

Mivel ez a tanösvény, annak a régi zarándokútnak a része, amely a Pozsony melletti Máriavölgyet kötötte össze Márianosztrával, Pálosok útjaként van jelölve a Mária-út térképeken. Ezen jártak a szőgyéniek is a kürti Ciglédke kegyhelyre. Sajnos a régi zarándokút egy részét – egyébként az út legszebb szakaszát – vadaskertként bekerítették, ezért kis kerülőre kényszerülnek a mai vándorok. A tegnapi nap folyamán szervezték meg a szőgyéniek az első brigádot, melynek során a járhatatlanabb részeket megtisztították a bozóttól, levágták az ösvényre belógó ágakat. Az illetékesek úgy vélik, legalább még két brigádra lesz szükség ahhoz, hogy a gyalogút jól járható legyen. A tanösvény a tervek szerint május 25-én kerül átadásra  és felszentelésre.

Forrás: Bokor Klára, MA7
https://ma7.sk/tajaink/tanosveny-es-maria-ut-egyben