Szól a fülemüle – elődöntők

Beregszász, Ungvár Hírek

Szól a fülemüle – húsz produkció a döntőben

Immáron második alkalommal került megrendezésre a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében a Szól a fülemüle kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató. A verseny célja, hogy a gyerekek megismerhessék a magyar népzene és néptánc csodálatos világát, és elköteleződjenek ezen értékek mellett.

A 2016 tavaszán meghirdetett vetélkedőre közel 40 produkcióval neveztek be. A hagyományápoló amatőr néptáncosok és népzenészek versenyére 7–15 év közötti fiatalok jelentkezhettek. A rendezvény az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

A jelentkezéseket követően két helyszínen zajlottak elődöntők: április 19-én Beregszászban, a Rákóczi-főiskolán, április 20-án Ungváron, a 10. Sz. Dayka Gábor Középiskolában. Az elődöntők kezdetén Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója köszöntötte a megjelent fellépőket, vezetőtanárokat, érdeklődőket, hangot adva örömének, hogy több mint négyszáz gyereket sikerült megmozgatni. Ezt követően Beregszászban dr. Orosz Ildikó, a helyszínt biztosító intézmény rektora, a verseny ötletgazdája vette át a szót. Kiemelte, hogy a pedagógusok számára az az igazi boldogság, hogy amit tudnak, másoknak is megtaníthatják. Amint fogalmazott: „a tanításhoz és tanuláshoz két emberre van szükség: az egyik, aki szívesen adja magából, amit tud, és megfeszül, a másik, aki megtanulja, meg akarja tanulni, és megőrzi magában, azzal a céllal, hogy ő is továbbadja. Erről szól a népművészet, a hagyomány, ahol mindig akadt, aki tanulta, aki tanította, és volt, aki továbbadta”. Ungváron Keszler Sztella, az iskola igazgatója, valamint Kulin Judit igazgatóhelyettes, az Ungvári GENIUS Tehetségpont koordinátora köszöntötte a fiatalokat. A köszöntőbeszédeket követően Váradi Enikő, a verseny szakmai vezetője ismertette a szabályokat.

A tehetségkutatóra összesen 40 jelentkezés érkezett be az alapítványhoz, ami 405 fellépőt jelent a két elődöntőben. A versenyzők hangszeres együttes, hangszeres szólista, táncos szólista és néptáncegyüttes kategóriákban indulhattak. A döntőbe kategóriánként maximálisan 5 produkció juthatott be. Az elődöntők alkalmával 22 táncegyüttes, 6 táncospár, 4 hangszeres együttes, 8 szólóhangszeres mérettetett meg. Az elődöntőkben fellépőket szakmai zsűri értékelte. Az értékelőbizottság tagja volt Benedek Árpád, a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes vezetője, zenepedagógus, néptáncoktató, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának hallgatója, a zsűri elnöke; Vámosi Csaba népzenész, a Flaska banda vezetője; Márkus Zoltán karnagy, református kántor, népzenész; Szilágyi László, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola néptáncoktatója; Váradi Enikő néptáncos, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának táncfolklorisztika szakos hallgatója, a Sodró Együttes vezetője, a verseny szakmai vezetője.

A továbbjutott produkciók előadói a döntőt megelőzően kétnapos előkészítő táborban vesznek majd részt. A döntőt 2016. május 29-én, vasárnap rendezik meg a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban. A szakmai zsűri tagjai Magyarországról érkező neves szakemberek lesznek majd. Az első helyezettek számára egész éves fellépési lehetőséget, valamint magyarországi táborban való részvételt biztosítanak.