Szétválasztják a Bukaresti Operát

Hírek

Szétválasztják a Bukaresti Nemzeti Operát és a Ion Dacian Operettszínházat

 

Ismét szétválasztják az ország két legrangosabb dalszínházát, az eddig összevont intézményként működő Bukaresti Nemzeti Operát és a Ion Dacian Operettszínházat – közölte keddenCorina Suteu kulturális miniszter.

A tárcavezető bejelentette, hogy szerdán új ideiglenes főigazgatót nevez ki a bukaresti opera élére Beatrice Rancea személyében, és egyúttal elkezdődik a két dalszínház szétválasztásának jogi eljárása. Beatrice Rancea neve már korábban is felmerült lehetséges főigazgatóként, de ő eddig a iași-i operát vezette.

Az operát és az operettszínházat 2013-ban vonta össze a kormány azzal az elképzeléssel, hogy a két intézmény költségvetésének összevonásával több nemzetközi elismertségnek örvendő művészt hívhassanak meg a bukaresti produkciókra. A két intézményt egy főigazgató vezette, az adminisztrációjuk is közös volt, ugyanakkor saját székhelyükön, saját társulattal működtek.

A szétválasztás a bukaresti operát megrázó április botrány után merült fel. Vlad Alexandrescu volt román kulturális miniszter által kinevezett új főigazgató, Tiberiu Soare leváltotta Johan Kobborg világhírű dán koreográfust és balettművészt az intézmény művészeti igazgatói tisztségéből. Ez után alakult ki a Kobborgot támogató külföldi és a főigazgatót támogató román művészek között éles, nacionalista felhangoktól tarkított konfliktus.

Ez után már hiba próbálta békíteni a feleket új igazgatók kinevezésél Alexandrescu. Végül annyira elmérgesedett a helyzet, hogy neki is le kellett mondania a miniszteri posztról. A csaknem két hónapja tartó viták során kiderült, hogy az opera alkalmazottai elégedetlenek voltak a két dalszínház összevont működésével.

 

Dátum: 2016. május 24

Forrás: www.transindex.ro