Szent Iván-napi hagyományok

Ada Kiemelt cikk

Szent Iván-napi hagyományokat elevenítettek fel Adán

Szent Iván napja a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. Az adai Aranykapu Művelődési Egyesület 19 évvel ezelőtt élesztette újjá ezt a hagyományt, amelyet idén is megtartott a helyi lóverseny pályán.

szent ivan02

A helyszínre látogatók először az egyesület színes műsorát tekinthették meg, majd az adai Lovasvölgy talaj- és lovasíjász bemutatóját. Mészáros Júlia: “Már gyermekkorom óta részt vettünk mindig. Úgy, hogy ez egy találkozás a régi ismerősökkel, mert mindig visszatérünk ide, megnézzük a műsort, és együtt átugorjuk a tüzet. Tehát ez egy igazi családi program.”

Az egyesület számára is nagy jelentőséggel bír a Szent Iván-napi program. Számukra ez egyben egy évzáró is. Lepár Krisztina, énektanár, Aranykapu Művelődési Egyesület, Ada: “Évente ugye egyszer szervezzük meg ezt az eseményt, és rengeteget gyakorolunk rá. Emellett, előtte megmérettetjük magunkat minden évben a Szólj, síp, szólj!-on is, és ezáltal itt is nagyon jól tudunk teljesíteni.”

Ahogyan besötétült, meggyújtották a szentiváni tüzet, amely az esemény legjobban várt része volt.

A szentivánéji tűz átugrásának több hagyománya is van. Ha valaki a párjával közösen ugorja át a tüzet, újabb egy évre megpecsételi a kapcsolatukat. Ha pedig valaki egymagában, újabb egy évig egészséges lesz. Az adai Aranykapu Művelődési Egyesület 19 évvel ezelőtt élesztette újjá ezt a hagyományt.

Sóti Éva az egyesület művészeti vezetője a Pannon RTV-nek elmondta: azért tartották fontosnak visszahozni a köztudatba ezt a szokást, mert a fiatalok egyre kevésbé ápolják a hagyományainkat.

 

Forrás: PannonRTV