Szent István ünnepe országszerte

Horvátországi Magyar Napló Bjelovár, Grbavác, Eszék, Ójankovác Kiemelt cikk

BJELOVÁR

A Bjelovári Magyarok Közössége augusztus 18-án ünnepelte meg Szent István király napját. A közösség tagjai Kamenicára látogattak.

A Bjelovári MK tagsága minden évben megemlékezik a magyar királyról. Ez alkalommal az egyesület helyszíne helyett egy ismert kirándulóhelyen, Kamencián ünnepeltek. A tagok magyar dalokat és táncokat előadva tették ünnepélyessé ezt a napot.

Számunkra rendkívül fontosak az effajta összejövetelek, hiszen egy kis közösség vagyunk és mindig nagy öröm együtt ünnepelni. Most Szent István tiszteletére gyűltünk össze, de úgy gondoltuk ezt az ünnepet egy kis pihenéssel kötjük össze, ezért választottuk Kamenicát helyszínnek – mondta lapunknak Farkas Anita, a Bjelovári MK elnöke.

Az egyesület tagjai kihasználva ezt az összejövetelt egy megbeszélést is tartottak, ahol részletezték az idei őszre vonatkozó terveket. Az egyesület az ősz folyamán az Őszi Gazdasági Napokon mutatkozik majd be.

Minden összejövetel egy alkalom arra is, hogy új tervek szülessenek. Előttünk mindenképp egy rendkívül érdekes és tevékenységekben gazdag ősz áll. Örülök, hogy a tagok is szívesen vesznek részt mindenben, így sokkal könnyebben folyik a munka egyesületünkben. Öröm számunkra, hogy meghívást kaptunk Gudovácra, az Őszi Gazdasági Napokra, amelynek Magyarország a társszervezője. Örülök, hogy a szervezők ránk gondoltak és így ezen a nagy eseményen is bemutatkozhatunk – tette hozzá az elnök.

Az egyesület emellett saját rendezvényeket szervez, így az ősz folyamán sor kerül a második Őszi Folklórestre, amely Bjelovár Város támogatásával valósul meg.

1 Bjelovár 1

GRUBIŠNO POLJE

A Gurbišno Polje-i Magyarok Közössége augusztus 19-én emlékezett meg államalapító királyunkról, Szent Istvánról. Az ünnepségre a grbaváci Magyar Házban került sor.

A Grubišno Polje-i MK idén egész Bjelovár-Bilogora megyéből hívott vendégeket erre a napra, hogy együtt emlékezhessenek Szent István királyra. Az est folyamán Tóth Sándor, a Bjelovár-Bilogora Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke tartott rövid előadást Szent Istvánról.

Az egész megyéből, sőt még azon kívül is érkeztek hozzánk vendégek. Egy kellemes napot tölthettünk el együtt. A szórványmagyarság különös figyelmet fordít ezekre az ünnepekre, megemlékezésekre. Idén is a királyról, a király életéről emlékeztünk meg, majd magyar népdalok is felcsendültek. Nagyon jól éreztük magunkat, örülök, hogy az idei évben is együtt ünnepelhettünk – nyilatkozott Tóth Sándor.

2 Grubisno Polje

ESZÉK

Az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesület szűk körben emlékezett meg Szent István államalapító királyunkról. A tagság minden magyar nemzeti ünnepet igyekszik megünnepelni. Idén is összegyűlt a tagság egy része a rétfalusi székhelyén.

3 Eszék

ÓJANKOVÁC

Az Ójankováci Járás Magyar Kisebbségi Önkormányzata Szent István napján, augusztus 20-án magyar nyelvű szentmisével emlékezett államalapító királyunkra. A szentmisére az ójankováci Szűz Mária Mennybemenetele templomban került sor.

Az ójankváciak részére ismét magyar nyelvű szentmisét szervezett a járási magyar kisebbségi önkormányzat. Az önkormányzat és annak elnöke, Magyaros Károly évente több alkalommal igyekszik az ottani magyarság részére magyar nyelvű szentmisét szervezni, hiszen az ott élő magyarságnak kevésszer adódik a lehetőség, hogy anyanyelvén hallgathassa a szentmisét.

A vasárnap megtartott szentmisét Vladimir Sedlak atya tartotta, de az ójankováci plébános, Mato Špoljar is szólt az egybegyűltekhez.

A szentmisét még ünnepélyesebbé tették a templomi énekek, amelyeket az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület énekkara énekelt Magyaros Ibolya vezetésével.

A szentmise után a helyi Magyar Házban folytatódott az ünnepség kellemes társalgással.

– Nagyon nagy öröm számunkra, hogy az önkormányzat ekkora figyelmet fordít arra, hogy falunkban is magyar szentmisére kerüljön sor. Nagyon sokat jelent ez minden itteni magyar számára, hiszen nagyon kevesen vagyunk, és a Magyar Házon kívül máshol nincs alkalmunk magyar nyelvet hallani. Örülök annak, hogy énekkarunk is részese a magyar nyelvű szentmiséknek, évek óta mi énekeljük a miserendet. Ezúton meg is szeretném köszönni Magyaros Károlynak, az önkormányzat elnökének és Magyaros Ibolyának, az egyesületünk elnökségi tagjának, hogy ezen a szép ünnepen együtt lehettünk – nyilatkozott lapunknak Budim Margit, az Ójankováci HE elnöke.

4 Ójankovác 1

M.LJ.