Székirodalmi road movie, könyvbemutató

Fráter Zsuzsanna Budapest Kiemelt cikk

Székirodalmi road movie és könyvbemutató – avagy Bíró Szabolcs irodalmi rock and rollja

biro-szabolcs-1

Szeretem a könyvbemutatókat, az ünnepi, várakozásteljes hangulatot, hogy személyes közelségben lehetek számomra kedves szerzőkkel, új információkat tudhatok meg a régen várt műről, és találkozhatok a hozzám hasonló könyvrajongókkal. Bíró Szabolcs estjét is nagyon vártam, és nemcsak a Non nobis Domine bemutatója miatt, hanem azért, mert el sem tudtam képzelni, milyen lehet egy könyvturné filmje. Vajon miben tud újat mutatni vagy egyáltalán több lenni egy könyvet reklámozó filmnél? Kicsit tartottam attól, hogy egy sablonos reklámot vagy egy unalmas dokumentumfilmet fogunk látni, de szerencsére, egyik félelmem sem igazolódott be. Valami egészen különlegeset láthattunk.

Az író kamaszkora óta kerekesszékben él, ám ezt a helyzetet igyekszik humorosan, ironikusan felfogni. Innen ered a székirodalom kifejezés. Azonban a kifejezés egyben irodalmi állásfoglalás is, azaz nem akar egyetlen műfaj mellett lecövekelni, így a székirodalomba bármilyen irodalmi kategória belefér. Emellett minden évben a székirodalmi könyvturnéja keretein belül indul előadó- és dedikálókörútra. Ebben az évben egy GoPro-kamera segítéségével rögzítette a könyvturné legérdekesebb pillanatait. A fél év alatt leforgatott többórás nyersanyagból született meg a 65 perces Akadályzabálók című székirodalmi road movie.

biro-szabolcs-könybemutato-3

A könyv- és filmbemutatóul választott helyszín, a Nem adom fel Café egy igazán kellemes, barátságos hangulatú, vendégszerető kávézó a Baross utcában. A helyet fogyatékkal élők üzemeltetik, akik mindent megtesznek azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat. A választék nagyon igényes, a kiszolgálás pedig kedves és profi. A bemutató a kávézó egy félig leválasztott olvasósarokra emlékeztető részében volt, ahol a vendégeket süppedős fotelek és kanapék várták. A kis szeparé hamar megtelt az íróra várakozó közönséggel. Miután Bíró Szabolcs megérkezett, Szabó Tibor Benjámin, az Athenaeum Kiadó vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a film bemutatója előtt a szerző mondott egy pár szót a road movie születéséről és céljáról. Kifejtette, hogy nem a könyv reklámozása volt a szándéka, hanem azt szerette volna bemutatni, hogyan zajlik egy könyvpromóciós turné, miként élik meg a résztvevők, milyen a hangulat, és hogyan tud együttműködni a kis csapat: az író és az őt segítő, kísérő barátok, azaz az “Akadályzabálók”.

biro-szabolcs-könybemutato-4

Az Akadályzabálók road movie valóban az, aminek Bíró Szabolcs megígérte, egy igazi utazós mozi, egy könyvturné kulisszatitkai, a bemutatók előtti és utáni világ, egy összetartó csapat kalandjai városról városra. Pontosan olyan érzés volt a filmet nézni, mintha egy rockbanda turnéját és mindennapjait látnánk. Ez azonban nem csupán a remek zenéknek volt köszönhető. Az egész felvételből áradt az életszeretet, az energia, a szenvedély, az elkötelezettség, és mindent áthatott az író jellegzetes humora, rettenthetetlen bátorsága és nehézségeken is átsegítő öniróniája.Ki kell mondani, ő egy  igazi, irodalmi rocksztár.

A film után Szabó Tibor Benjámin beszélgetett Bíró Szabolccsal az átdolgozott Non nobis Domine regényről és a lovagkor iránti vonzalmáról. Kiderült többek között, hogyan lett az író a Szent György Lovagrend tagja, és milyen kívánalmaknak kell megfelelnie egy mai, modern lovagnak.

biro-szabolcs-könybemutato-5

Az est kellemesen telt, jó volt hallgatni Bíró Szabolcsot, aki nemcsak a könyvei lapjain, hanem az életben is kiváló mesélő. Együtt éltük át vele lovaggá ütésének felemelő pillanatait, küzdelmét az elalvással az első lovagrendi nagygyűlésén, könyvbemutatós kalandjait és persze a Non nobis Domine születésének történetét. A néhány óra csupán egy pillanatnak tűnt, és még szívesen hallgattuk volna az írót, akinek sziporkázó lénye betöltötte a teret. Azonban az idő lejárt, a rajongók és barátok még dedikáltathattak és beszélhettek néhány szót a szerzővel, aztán lovagokkal és rock and rollal teli világból kiléptünk a hideg, pesti éjszakába.

biro-szabolcs-könybemutato-6

Bíró Szabolcs Non nobis Domine című regénye megvásárolható az Athenaeum Kiadónál, az Akadályzabálók road movie pedig elérhető a linken.

Fotó: Horváth Péter
forrás: Athenaeum Kiadó Facebook oldala
BY FRÁTER ZSUZSANNA · 2016/12/04
http://cornandsoda.com/