Székelyföldben van potenciál

Székelyföld Emberek

Székelyföld nem egy Szilícium-völgy, de van benne potenciál

Székelyföld nem egy Szilícium-völgy, de van benne potenciál, amikor az IT szektorról beszélünk. Ennek jó példája a három cégből összeolvadt Cognitive Creators. A csapatról, az elindult képzésekről és jövőbeli tervekről Lukács László Alpárral, a vállalat munkatársával beszélgettünk el.

Miben áll a Cognitive Creators tevékenysége?

Három székelyföldi – marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és csíkszeredai – cégből olvadtunk össze nemrég, így jelenleg két fő üzletággal rendelkezünk: a mobilapplikációk fejlesztésének minden fázisát lefödjük, ugyanakkor teljeskörű design és brandépítést nyújtunk partnereink számára  Közel harminc főt foglalkoztatunk és elsősorban amerikai, nyugat-európai és újabban közel-keleti megrendelőknek dolgozunk. Virtuális valóság-fejlesztéstől e-kereskedelmen, e-tanuláson át autóipari, illetve turizmussal kapcsolatos applikációkat készítettünk az elmúlt években. Jelenleg a mesterséges intelligencia fejlesztése foglalkoztat, és ez az az irány, amin haladnánk tovább.

Miközben Székelyföld nem egy Szilícium-völgy, a cégetek is igazolja, hogy lehet állni a sarat a külföldi piacon.

A vállalatunknak sikerült egy eléggé erős magot kialakítania és bevonzani másokat, akik láttak a projektjeinkben potenciált. Folyamatos átképzések, továbbképzések történnek, illetve a vállalkozások összeolvadásából nőhetett a csapat létszáma a jelenlegire.

A cél pedig az volna, hogy tovább emelkedjen a szakemberek száma, ezért indítottatok képzéseket két székelyföldi városban, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Hogyan néznek ki ezek a képzések?

Nekünk is problémánk volt azzal, hogy nem tudtunk eleget tenni a megkereséseknek szakemberhiány miatt, ezért kísérleti jelleggel megszerveztünk egy átképzést. Eredetileg két embert terveztünk alkalmazni a sikeresen végzők közül, de végül három új csapattaggal bővültünk. Láttuk ugyanakkor, hogy van erre igény, találtunk tehát egy rést a piacon ezzel, amit talán be is tudunk tölteni.

Szeptemberben indítottuk el a képzést, ekkor 108-an jelentkeztek húsz településről. Az első felmérőt követően, ahol az angol nyelvtudást és logikai készséget mértük fel, a jelentkezők harmada lemorzsolódott, így az első szakasz közel hetven fővel indult. Itt már  konkrét programozási alapismereteket és tudást  adunk át, akik pedig a következő másfél hónap végén tartott vizsgán továbbjutnak, azokkal folytatjuk januártól az intenzív tanulást.. A képzés áprilisig tart, és aki sikeresen elvégzi, olyan tudással gyarapodik, amivel jó eséllyel munkát lehet találni és tovább lehet fejlődni.

Amit mi vállalunk, az a magyar nyelvű előképzés, ami alatt az oktatás nyelvét kell érteni, a tanulás és a programozás értelemszerűen angolul zajlik.

Mondhatjuk azt, hogy a székelyföldi hátrányt a nyelv okozta?

Szerintem az angol a kisebbik probléma, az elégséges tudás megvan, inkább a helyi felsőfokú továbbképzési lehetőség hiányzott. Ha valaki meg akart tanulni programozni, akkor elment egyetemre Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Bukarestbe, Brassóba, külföldre, és az esetek többségében nem tért haza.

Milyen további terveitek vannak a képzésekkel kapcsolatban?

Szeretnénk regionálisan bővülni a jövőben, előreláthatóan Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Marosvásárhely irányába, ugyanakkor a régióban dolgozó programozók  továbbképzésére is indítunk majd programokat . Mindemellett tervben van, hogy elindítunk egy új képzéssorozatot középiskolás diákok számára, mivel rengeteg megkeresésünk volt ebből az irányból is.

Hogyan látod, milyen a székelyföldi IT helyzete most, és milyen kilátásai vannak?

A szektor motorja a három éve formálódott IT Plus Cluster, amely közel negyven IT- és telekommunikációs céget tömörít. Olyan erő lett ez a kezdeményezés, amely nemrég képes volt egy háromszáz fős szakmai konferencia megszervezésére, és  egy jól működő szakmai közösséget kovácsolt. A régió méretéhez képest vannak kiemelkedően sikeres vállalkozások, amelyekről azonban keveset tud a nagyközönség. Egyre többen tudnak viszont erről az iparágról, észreveszik, hogy Székelyföldön is vannak sikersztorik.

A klaszter egyik fontos célkitűzése a Digitális Székelyföld projekt, amelynek egyik fő pillére létrehozni egy olyan online közösséget, amely az itthonról elszármazott embereket kapcsolja össze az itthoniakkal Ezáltal megvalósulhat egy online tudásátadás, elősegítve a helyi vállalkozások fejlődését, felzárkózását. Ennek eredményeképpen a tovább erősödött vállalkozások reális alternatívát tudnak majd kínálni a hazaköltözni vágyó szakemberek számára.

Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/71779-szekelyfold-nem-egy-szilicium-volgy-de-van-benne-potencial