Székelyföld egyetlen lavinamentő kutyája

Erdély Hírek

MAROSSZÉK Tíz perc alatt kiszabadít a hó fogságából Székelyföld egyetlen lavinamentő kutyája

MAROSSZÉK Tíz perc alatt kiszabadít a hó fogságából Székelyföld egyetlen lavinamentő kutyája Szász Cs. Emese • 2019. április 02., 17:40 HIRDETÉS Kevesebb mint tíz perc alatt találta meg és ásta ki a hó alá betemetett embereket Tas, Székelyföld egyetlen lavinamentő kutyája, aki a Fogarasi-havasokban kellett újra bizonyítson gazdájával együtt a lavinamentő címéért.

A Maros megyei hegyimentők vezetője, Kovács Róbert Tas von Gróf Box nevezetű holland juhászkutyájával együtt minden évben újra kell vizsgázzon a lavinamentő címért. Idén is a Fogarasi-havasokban zajlott a megmérettetés, amelyen az országból összesen nyolc eb jelent meg, ami azt jelenti, összesen ennyi négylábút képeztek ki arra a feladatra, hogy lavina esetén megtalálja és kiássa a hó alá temetett áldozatokat.

A vizsga abból áll, hogy egy teljesen ismeretlen terepre kimész a kutyával, a terep elő van készítve, mintha lavina történt volna, s el is van ásva a hó alá két élő ember speciális technikával, úgyhogy órákat tudnak ülni a hó alatt. Erre esetünkben nem volt szükség, Tas ugyanis kevesebb mint tíz perc alatt megtalálta, és ki is ásta a hó alá temetett személyeket – magyarázta Kovács Róbert, aki ilyenkor parancsokkal segíti, irányítja a kutyáját. Igazából a vizsga nem is csak a kutyáról szól, hanem a gazdáról is, ő is képes kell legyen hegyen dolgozni, kell ismerje az alpin technikákat amellett, hogy a kutya irányítása is nyilván az ő feladata.

„Mi igazából azt szorgalmazzuk, hogy a lavinamentő kutya gazdija hegyimentő legyen, s nemsokára ezt törvény is fogja szabályozni. Jelenleg nyolc lavinamentő kutya van az országban, mindegyik hegyimentő tulajdonosnál” – fogalmazott Kovács Róbert, aki az Országos Hegyimentők alelnöke is egyben. Rámutatott, hogy Maros, Hargita és Kovászna megye területén Tas az egyetlen képesített lavinamentő eb. A nyolc kutya országos szinten a hegyimentő szerint nagyon kevés, azt szeretnék elérni, hogy néhány éven belül több tucat képesített kutya legyen, hogy minden veszélyes terület közelében legyen egy, amelyikkel gyorsan a lavina helyére lehet érni. A kutya bevetése lavina esetén azért is lenne fontos, mert amíg egy 100×50 méteres területet hat gyakorlott hegyimentő több órán keresztül tud átpásztázni, addig ekkora területtel egy kutya körülbelül tíz perc alatt végez.