Szegeden a felvidékiek megpróbáltatásairól

Szeged Emberek

A cseh–szlovákiai magyarság megpróbáltatásai vallási, politikai, kulturális téren, 1938 és 2010 között címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközössége (METEM) és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány (HEH) Szegeden, a Katolikus Házban.

Zombori István történész, muzeológus, egyetemi tanár, a történelmi konferencia házigazdája köszöntötte a hazai és a határon túlról érkezett résztvevőket, hogy száz esztendő történéseit áttekintve elemezzék a felvidéki magyarság sorsát.

A megnyitóban Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kifejtette:

Minden határon túli magyar közösség sorsa, így a felvidéki magyarság sorsa és identitása is jelentőséggel bír és fontos a kormány számára.

Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott főapát Stefánia főhercegnő és a Pannonhalmi Főapátság kapcsolatát ismertette a hallgatósággal.

Somorjai Ádám OSB, emeritus vatikáni levéltáros a komáromi bencés rendház 1920 utáni sorsát ismertette a hallgatósággal.

Molnár Imre, a Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Esterházy-kutató történész Gróf Esterházy János mártíriumának kiteljesedése címen tartott előadást.

Dániel Erzsébet, a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás elnöke  A szülőföld megtart, avagy az Alsó-Garam mente sorsfordulói címen ismertette az 1938 és 2010 közötti időszakot, melyet civil emberként vázolt fel.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Európa, mint a jogszűkítések terepe – különös tekintettel a felvidéki magyarokra címen tartott előadást.

Szesztay Ádám történész az 1956-os történések hatását elemezte a felvidéki magyarság köreiben.

Géresi Róbert református püspökhelyettes A felvidéki magyar reformátusság élete a kommunista diktatúra kezdetén címen tartott előadást.

Puskás Imre volt helyettes államtitkár (2014-2018), aki jelenleg jogászként dolgozik, ismertette a Rómer Flóris terv eredményeit a Felvidéken.

Zombori István ígérete szerint fél év múlva könyv formájában is napvilágot lát a konferencia anyaga.

Forrás: Berényi Kornélia, Felvidék.ma/SZAKC

Bővebben:

Konferencia Szegeden a felvidéki magyarság megpróbáltatásairól