Száztagú Citerazenekar alakul

Nagykér Emberek

Még 2018 nyarán merült fel, hogy létre kellene hozni egy száztagú citerazenekart. A Nagycétényi Citerazenekar vezetője, Presinszky Tibor alapgondolata az volt, hogy a felvidéki citerások jobban megismerhessék egymást.

A szervezés még az ősszel elkezdődött, de mivel a déli országrész több száz kilométer, és a nyugati megyékben nagyon sok citeracsoport működik, Nagyszombat és Nyitra megye csoportjai találkoztak az első próbán Nagykéren február 24-én. A kezdeményezéssel a már jól működő citeratalálkozókat nem szeretnék veszélyeztetni, hiszen azokra szakmai szempontból szükségük van a zenészeknek.

A kezdeményezéshez nem minden csoport csatlakozott, de így is több mint egy tucat citerazenekar vesz részt a közös munkában.

A február 24-ei próbán a diószegi Dióhéj Citerazenekar, a kürti Hanga Citerazenekar, a Tardoskeddi Citerások, a nyárasdi Sarló és a szintén nyárasdi Sarló 82 Citerazenekar, a naszvadi Viza Citerazenekar és Sústya Citerazenekar, a Besenyői Citerások, a szímői Rozmaring Citerazenekar, a nagykéri és nagycértényi citeracsoportok, a királyrévi Fürge Ujjak Citerazenekar, az Ebedi Citerazenekar és a párkányi Pengető Citerazenekar zenészei, valamint a százdi citerások egyike vett részt.

A zenekar létrejöttét a Csemadok támogatja, köszönhető ez annak is, hogy nagyon sok citerazenekar a Csemadok égisze alatt működik, másrészt az első megbeszélésekre a Csemadok egy rendezvényén került sor, amikor is Presinszky Tibor, a nagycétényi, Száraz Angelika, a nagykéri és Ozsvald Norbert, a zsitvabesenyői citerazenekarok vezetői, valamint Neszméri Tünde, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának titkára megbeszélték, nyárra egy kész programot szeretnének összeállítani. Ezután keresték fel a nyugati országrészben működő citerazenekarok vezetőit, hogy egy megbeszélésen egyeztessenek a részletekről.

Forrás: Neszméri Tünde, Felvidék.ma/SZAKC

Száztagú Citerazenekar alakul