Szatmáriak a Rákóczi-megemlékezésen

Kiemelt cikk

Szatmáriak a borsi Rákóczi-megemlékezésen

Szatmár megyét is érinti a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal, ez derült ki a Borsiban megrendezett megemlékezésen, amit II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulóján tartottak.

Az idei húsvéti ünnepek miatt nem március 27-én, hanem egy héttel később, április első vasárnapján emlékeztek meg Borsiban II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 340. évfordulójáról. A nagyszabású és felemelő ünnepséghez kapcsolódva, s annak programját gazdagítva a miskolci székhelyű Bodrogközi EGTC európai területi társulás Rákócziról szóló tanácskozást, valamint Alsó- és Felső-Bodrogköz magyarországi és szlovákiai történelmi emlékhelyeit ismertető kirándulást szervezett azon települések meghívott képviselői részvételével, melyek kötődnek II. Rákóczi Ferenc életútjához, a fejedelem emlékét hagyományosan ápolják, s a jövőben is ápolni kívánják. Hangsúlyt fektettek épp ezért a találkozón a nagyságos fejedelem bujdosása első állomásán, a lengyelországi Jaroslawban 2016 elején kezdeményezett és megfogalmazott Rákóczi Európai Kulturális Útvonal bemutatására, célkitűzéseinek, valamint a csatlakozás lehetőségeinek minél szélesebb körű ismertetésére, népszerűsítésére.

Szatmár megyéből Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere, valamint Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke kapott meghívást a kétnapos rendezvényre, s vettek részt a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal komoly tartalommal való feltöltése lehetőségének megbeszélésében, a Rákóczi-kultusz éltetése közös feladatainak megvitatásában.

Alkalmat adott a rendezvény ugyanakkor arra is, hogy a két szatmári meghívott külön eszmecserét folytasson a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a romániai Szatmár megye kulturális kapcsolatainak ápolásáról; az önkormányzati és civil szervezeti együttműködési lehetőségk erősítéséről; II. Rákóczi Ferenc mellett Károli Gáspár és Kaffka Margit emlékének közös ápolásáról. A találkozó zárásakor meghívást kapott Török Dezső, Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzati elnöke, valamint Aros János, Sárospatak polgármestere az április 30-i majtényi hagyományos kuruc-ünnepségre. Kovács Jenő ott szeretné folytatni velük a megkezdett eszmecserét, valamint szakemberek bevonásával pontosítani a Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója által felvetett szorosabb együttműködés mibenlétét Nagykároly, Nyírbátor és Sárospatak múzeumai között.

frissujsag.ro, 2016. április 7.