Szállítsák házhoz az ivóvizet!

Nagybecskerek Kiemelt cikk

A koronavírus okozta gondok mellett továbbra sem használható emberi szükségletre a nagybecskereki vízvezeték vize. A problémának eddig elsősorban anyagi vetülete volt, mivel nincsen mindenkinek palackozott vízre pénze. Ezért sokan a város egyetlen ökokútjáról hordták a vizet. Ezentúl azonban már ezt sem tehetik meg a 65 évnél idősebb személyek. Sőt, a mozgáskorlátozó intézkedések miatt már palackozott vizet sem vásárolhatnak személyesen. Emiatt a Polgári Fordulat civil szervezet tegnap felhívta a városi törzskart, a szerbiai és a tartományi kormányt, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy beinduljon a vízszállítás, mint mondják „ajtótól ajtóig”, amelynek az lenne a legfontosabb célja, hogy egészséges ivóvizet biztosítsanak olyan idős személyeknek, akik egyedül élnek és nincsen segítségük.

Mossák az utcákat Nagybecskereken (Kecskés István felvétele)

Mossák az utcákat Nagybecskereken (Kecskés István felvétele)

A kezdeményezők szerint Nagybecskerek város elegendő anyagi háttérrel rendelkezik, mind emberi állomány, mind járművek szempontjából. A kezdeményezők azt javasolják, hogy – a nagyobb kereskedelmi láncok közreműködésével – legalább hetente egyszer tegyék lehetővé a legidősebbeknek, hogy kedvező áron a saját házuk ajtajában vásárolhassanak palackozott vizet.

Az idősek egyelőre az önkéntesek által juthatnak a legszükségesebb dolgokhoz. A nagybecskereki hívóközponthoz az elmúlt két-három napon mintegy két és fél ezren fordultak. Közben azt tapasztalják, hogy egyre több a hívás. A városban mindennap 7 és 16 óra között lehet segítséget kérni, a falvakban pedig 7 és 15 óra között várják a hívásokat. Nagybecskereken egyelőre van elegendő önkéntes ezekre a feladatokra, viszont az amúgy is elöregedett falusi lakosság körében csak kevés olyan fiatalabb személy van, aki vállalja a volontőrködést. Ezért folyamatosan kérik az önkéntesek jelentkezését.

Nagybecskereken közben elkezdték az eddiginél intenzívebben mosni az utcákat. A köztisztasági vállalat dolgozói minden éjjel 20 és 4 óra között dolgoznak. A munka végzéséhez megfelelő védőöltözékük van.

Forrás: Magyar Szó