Sokrétű segítség a gazdáknak

Kishegyes Kiemelt cikk

A téli időszakot a falugazdász-irodák általában különböző képzések, előadások megtartására használják, ugyanis ebben az időszakban ráérnek a termelők. Kishegyes község mezőgazdasági irodája is így tett, tudtuk meg Fekete Andor falugazdásztól.

– Február folyamán megkezdődtek a termelőknek a téli szakmai előadások. A meghívott előadók szakmai szempontból bemutatják az új hibrideket, amiket a gazdák igénybe vehetnek. Emellett felvilágosítást kapnak bizonyos speciális témákban, mint pl. a pálinkafőzés új technológiai eljárásai. Idáig hét előadást tartottunk a termelők részére, március során pedig további hármat fogunk tartani – számolt be Fekete, majd hozzáfűzte, hogy a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat szakemberei is tartottak előadást a kishegyesi gazdáknak. Ők a tavalyi év eredményeiről számoltak be a mintaparcellákon elért hozamokról. Ezt az előadást Bácsfeketehegyen március elején fogják megtartani. A téli előadásokat a szolgálat helyi gazdaszervezetekkel és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével közösen szervezi.

A tavasz közeledtével a gazdáknak nemcsak a földeken lesz egyre több dolguk, hanem adminisztratív munka is vár rájuk, mondta el a falugazdász.

– Március elsejétől lehet beadni a kérelmeket a föld alapú támogatásokért, illetve az üzemanyag-támogatásért. Akinek szüksége van segítségre, annak a falugazdász-szolgálat áll a rendelkezésére. Ugyancsak segítséget nyújtunk a gazdáknak a bejegyzési adatok pontosításában, ami az állami kincstár felé irányuló kötelezettség. A pontosítás során a gazdaságban történt minden változást be kell jelenteni legkésőbb szeptemberig – mondta el Fekete.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége Vajdaság-szerte lakossági fórumokat tart. Ma 18 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban kerül sor a következő ilyen fórumra, amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusai fognak beszámolni az idei támogatásokról, pályázatokról és a gazdaságok kötelezettségeiről. A fórumon jelen lesz Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, és Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. A termelőknek alkalmuk fog nyílni arra, hogy első kézből értesüljenek az őket érintő aktuális témákról, mondta el Fekete.

Forrás: Magyar Szó