Sokat javult a közbiztonság !?

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

Miután január végén Ivica Tkalec, a pélmonostori rendőrfőnök, a Városi Tanács ülésén, negyedévi beszámolójában bemutatta a javuló közbiztonsági statisztikát, február elején öt helyen is betörésekre került sor Pélmonostoron.

A rendőrfőnök háromhavonta tart beszámolót a Pélmonostori Rendőrség munkájáról és tevékenységéről. Így a legutóbbi ülésen a 2017 október 1 és december 31. közötti időszak közbiztonságáról számolt be, melyet stabilnak és kedvezőnek minősített, mivel nem történtek komolyabb, súlyosnak minősíthető kihágások (gyilkosság, rablás, lopás stb.).

Az említett időszak alatt 38 bűncselekmény volt, melyek 81%-át oldották meg, vagyis találták meg a bűnösöket és adták át további feldolgozásra az ügyeket.

Ami a gyakori, az a csendháborítás. Nyolc ilyen jellegű esetről számolt be Tkalec rendőrfőnök. Ez azonban csupán pénzügyi bírsággal jár az elkövetők számára. Elmondta az is, hogy a város területén az említett időszakban 16 közlekedési baleset történt, melyek során 11 anyagi kárral járt, 5 esetben azonban voltak személyi sérülések is, melyből egy volt halálos kimenetelű. Az előző év statisztikájához képet ez csökkenő tendenciát mutat, hiszen 2016-ban 22 közlekedési baleset került a nyilvántartásba.

Szemebtűnő csökkenést mutatnak viszont a közlekedési kihágások. Míg 2016-ban 2322 ilyen eset lett nyilvántartásba véve, addig 2017-ben 877, ami valószínűleg a megelőzési akciók eredménye, illetve, hogy az enyhébb jellegű áthágásokért csak figyelmeztetést adnak ki a rendőrök.

A rendőrfőnök kiemelte, hogy a megelőző akciókra a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetnek, valamint, nagyobb figyelemmel fogják követni a „visszaeső” bűnözők ügyeit.

Alig néhány nappal eme pozitív hangvételű beszámolót követően a médiák néhány nap eltéréssel több komolyabb betörésről tudósították a lakosságot.

Február 3. és 11. között Pélmonostoron betörések sorozata vette kezdetét. Először a pélmonostori általános iskolába törtek be, ahol több ezer kuna értékű informatikai felszerelést loptak el. Majd február 7. és 8. közötti éjjel a Pélmonostor központjában található elektronika üzletbe (Centar Tehnike), ahonnan televíziókat és más konyhagépeket tulajdonítottak el, szintén több ezer kuna értékben. Február 8. és 9-én éjjel a Stil in ruházati butikba törtek be, ahol szintén jelentős károkat okoztak. Február 10-én éjjel a pélmonostori óvodába, ezt követően pedig az eszéki papírboltba törtek be.

A rendőrség nyomoz a lehetséges elkövetők után.