Sokan játszanak a Thanban

Fehér Rózsa Óbecse Hírek

Az óbecsei emlékház programjai és kiállításai iránt továbbra is nagy az érdeklődés

2013 áprilisában avatták fel Óbecsén a Than Mór és Than Károly szülőházából kialakított, a Than fivérek utcában található emlékházat. Az intézményt a Than Fivérek Értelmiségi Kör működteti, és a névadók szellemi örökségéhez híven az emlékházban főleg Than Mór festészete és Than Károly kémiai munkássága köré épültek föl a tartalmak. Bonifárt Lászlót, a Than Fivérek Értelmiségi Kör napokban újabb négy évre megválasztott elnökét a tervekről faggattuk.

– Nagyon szeretnénk bővíteni az emlékház épületét, és ebben a harmadik, utolsó fázisban egy 150 négyzetméternyi épületszárnyat emelnénk fel. Ebben a részben civil szervezeteknek szánt irodahelyiségek, egy vajdasági művészeket bemutató kiállítóterem, oktatóterem, valamint több diákszoba kapna helyet. Ehhez a pénzt hazai és magyarországi pályázatok útján szeretnénk biztosítani, és azt reméljük, hogy a következő négy évben sikerül megvalósítanunk ezt az elképzelésünket – mondta Bonifárt László.

A Thanosok a meglévő tartalmakat, azaz a Than Mór és a Than Károly emlékszobákat, valamint az interaktív tudományos parkot is továbbfejlesztenék: a tervek szerint a látogatók egy érintőképernyős rendszeren keresztül interaktív és közérthető módon ismerhetnék meg a Than fivérek életét és munkásságát, de a szórakoztató, tudományos interaktív játékparkban is lennének érintőképernyős számítógépek, amelyek érdekes, interaktív játékokkal gazdagítanák a kínálatot. Az egyik bank Óbecsén tíz használt számítógépét ajánlotta fel erre a célra, de oktatási tevékenységre is jutna belőlük.

– Szerintem Óbecsén, sőt egész Vajdaságban sem kielégítő a felnőtt oktatás szintje, pedig az átképzések nagyon fontosak a munkahelykereséshez. Ezen a téren is vannak terveink, hivatalos szakmai továbbképzéseket szeretnénk itt tartani – tette hozzá az elnök.

Az épület állandó kiállításai – a több mint harminc eszközből álló interaktív játékpark, Than Mór több mint 30 festményének reprodukciós tárlata, a matematika és a természet kapcsolatát szemléltető fotók, a gyógyszerészeti kiállítás, a két emlékszoba – mellett rendszeresen szerveznek itt tudományos és kulturális eseményeket is. Ezekből az idén is lesz bőven, és mivel kiépült a nyári színpaddal rendelkező udvar is, a régi eszközök szabadtéri tárlata és a zenés estek mellett számos egyéb ötlet (termékbemutatóval egybekötött fesztivál, táncest, kültéri „piknik” mozi) megvalósítását is tervezik.

– Az MNT megváltozott támogatási rendszere ellenére az interaktív játékparkot legnagyobb meglepésünkre többen látogatták meg tavaly, mint tavalyelőtt: 2014-ben nagyjából 3800 látogatónk volt, 2015-ben pedig közel 4200-an jöttek el hozzánk, ami fantasztikus eredmény. Sokan érkeztek külföldről: Magyarországról, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, sőt még egy Új-Zélandról hazalátogató család is betért hozzánk. A tudományos park magyar, szerb és angol nyelven is segíti a látogatókat, így mindenkit szeretettel várunk – mondta Bonifárt.

A Than Fivérek Értelmiségi Kör Ifjúsági Mozgalma is új lendületet kapott, idei előadássorozatának első programjára március 30-án 19 órai kezdettel kerül sor, amikor Bayer Zsolt Nemzetállam, nemzetpolitika, Európa címmel tart előadást.

 

Forrás: Magyar Szó