Sokác lakodalomban az újbezdániak

Horvátországi Magyar Napló Kásád Kiemelt cikk

Magyarország legdélibb településén, Kásádon, már több éve egy nagyszabású rendezvény keretében elevenítik fel a sokác lakodalom szokásait. A rendezvényre az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület is meghívást kapott.

Idén negyedik alkalommal, május 19-én szervezték meg ezt a hagyományőrző rendezvényt. A rendezvény célkitűzésé a kásádi sokác hagyományok ápolása és éltetése.

Az esemény megrendezését több éves kutatómunka előzte meg, majd évről-évre fejlődött a mai szintre. A sokác színpompás viseletek, a tamburamuzsika hangzatos dallama, különböző a vidékre jellemző hagyományos ételkülönlegességek kóstolási lehetősége jó hívószónak bizonyult, hiszen a látogatók száma a háromszázat is meghaladta, erre a napra szinte megduplázódott a település lakosságának a száma. Így jó eséllyel a jövőben egy jó hírnevű színfoltjává válhat ez a rendezvény ennek a vidéknek a programkínálatában.

A néptáncápolás Kásádon épp újjáéledőben van, több év elmúltával ismét újjáalakult a helyi néptáncegyüttes is, melynek keretében több generáció képviselői táncolnak most együtt. Ebben – a kisebbségi hagyományápolásban és a többgenerációt magába foglaló hagyományőrző néptáncápolásban, a tárgyi és épített kultúra emlékeinek megőrzésére való törekvésben – is hasonlítanak az újbezdáni és kásádi közösségek egymáshoz. A két település légvonalban alig néhány kilométerre fekszik egymástól, csak épp az országhatár választja el őket. Mindez jó alapot ad a két település közötti együttműködésnek, főleg, ami a kultúrát illeti. Az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tagjai is örömmel vettek részt ezen a nem mindennapi eseményen.

A Kásádi Önkormányzat tervei szerint már jövőre háromnapos rendezvénnyé fog avanzsálódni ez a hagyományőrző esemény.