Slam Poetry Bajnokság előválogatók

Erdély Kiemelt cikk

Erdélyben is elkezdődnek a 2017-es Slam Poetry Bajnokság előválogatói

Október 19 – 26. között négy erdélyi városban, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron tartja meg a 2017-es Slam Poetry Bajnokság előválogatóit a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont.

Minden városból az első három helyezett juthat tovább a nagy döntőbe, amelyet november végén, Kolozsváron rendeznek meg. A versenyekre a Nest facebook oldalán üzenetben lehet jelentkezni. Helyszínek és időpontok:

Október 19., csütörtök, Marosvásárhely – GCafé

Október 20., péntek, Székelyudvarhely – Felső G – ‘Zújgé

Október 21., szombat, Csíkszereda – GRUND

Október 26., csütörtök, Kolozsvár – Bulgakov Café

“A slam poetry egy előadó költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos.

A múlt század nyolcvanas éveinek közepén jelent meg, mint önálló előadói műfaj, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith kezdeményezésére.

Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés.

Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek” – írják a beharangozóban

 – a Transindex.ro portálról