Sikeres volt a civil szervezetek napja

Kiemelt cikk

Sikeres volt a XIII. kerületi Civil Szervezetek Napja

 

Tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a XIII. Kerületi Civil Szervezetek Napját 2015. január 31-én a XIII. kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Kult13 Divíziója az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban.

 

A civil nap idei fő célkitűzései között szerepelt, hogy lehetőséget nyújtson a kerületi civil szervezetek bemutatkozására.

Tóth József polgármester Úr az esemény megnyitójakor kiemelte a civil szervezetek szerepének fontosságát és társadalmi szerep vállalását.

 

A civil regiszterünkben szereplő és velük rendszeresen kapcsolatban álló 80 szervezet közül 27 jelentkezett rendezvényünkre. Többségük évek óta részt vesz a civil napokon és ott voltak az évközi szabadtéri programjainkon kitelepülőként (Angyalföldi Utcabál, Szent Mihály Napi búcsú, Lakóközösségi Napok) is jelen voltak. Lehetőséget biztosítottunk az évközi civil kerekasztal összejöveteleken és intézményünkben megjelent új szervezeteknek is: MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület, Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány.

 

Résztvevő szervezetek:

 

 1. Holdvilág Kamaraszínház Kulturális Egyesület
 2. Magyar Rákellenes Liga
 3. Strokeinfó Alapítvány
 4. XIII. kerületi Angyalföld Polgárőr Szervezet
 5. Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány
 6. Békefenntartók Bajtársi Egyesülete
 7. Balassi Bálint Bajtársi Egyesület
 8. XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete
 9. Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány
 10. homoludens.hu Egyesület
 11. Terra – Kotta Egyesület
 12. Herman Ottó Bonsai Egyesület
 13. Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete – HARKE
 14. Kutyamentő Angyalok Egyesülete
 15. Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete
 16. Angyalföldért Egyesület
 17. Gyertyafény Keringő Klub Egyesület
 18. Angyalföldi Szociális Egyesület
 19. MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület
 20. Háttér Társaság
 21. Civil Szolgáltató

 

Szükségesnek tartottuk olyan szolgáltatásokat nyújtó szervezetek részvételét és helyszíni tevékenységét, amelyekre a mindennapokban is igényt tarthatnak a kerület lakosai. Ennek keretében a Vöröskereszt elsősegélynyújtó és újraélesztés bemutatót, vérnyomásmérést és vércukormérést tartott. Az Angyalföldi Nagycsaládosok Egyesülete a hagyományos népi gyógymódokat ismertette meg a látogatókkal, míg a Civil Szolgáltató a szervezeti és egyéni pénzügyi tanácsadásban segített az érdeklődők számára.

 

Azok a szervezetek, akik kulturális, szabadidős, sport és oktatási tevékenységet is ellátnak, a Civil téren kaptak lehetőséget játékra, bemutatóra interaktív programok keretében:

Az Iránytű Ifjúsági és Mentálhigiénés Alapítvány: “Részeg szemüveggel – józanul – avagy bolygóközi űrdobálós…” című játékra, a Budapest Evezős Egyesület ergométeres evezésre hívta a közönséget; az Angyalföldért Egyesület Mozogjunk együtt!címmel meridián torna bemutatót, a Strokeinfó Alapítvány közösségi egészségmegőrző foglalkozást tartott.

Az Astangajóga Oktatási és Kulturális Közhasznú Alapítvány orosz népi játékokra invitálta a közönséget;  a homoludens.hu Egyesület  egész napos társasjátékkal várta várta az érdeklődőket, a Terra-Kotta Egyesület pedig a Raku, egy japán eredetű kerámia égetési módot mutatott be a látogatóknak.

 

A civil szakmai fórumot a civileket érintő aktuális témák mentén állítottuk össze, nagy hangsúlyt fektetve a gyakorlat területére: a civil-vállalati együttműködés bemutatását pályázati anyagok elkészítésével kötöttük össze workshop keretében.

A hagyományokat a régi kismesterségek bemutatásával elevenítettük fel. A Csipet bazárban látogatóink megtekinthették a patentozás, ringlizés és gombbehúzás „művészetét”.

 

A XIII. kerületi alkotóművészek és civilek Modern Quilt kiállítását három helyszínen zajló workshoppal kapcsoltuk össze, amelyen 30 fő vett részt.

 

A civil napi börzén előzetes jelentkezés alapján 21 szervezet mutatta meg magát és tevékenységét, rendkívül  látványos és színes ötletekkel feldíszített standját például a Gyertyafény Keringő Klub újra berendezte „gyertyafénysarkát”, a Lokálpatrióták a Balassi Bálint Bajtársi Egyesülettel és a Békefenntartókkal közös területen kiállítást, vetítést is tartottak katonai és civil témában. A Kóka Ferenc Művészeti Alapítvány kis kiállítást rendezett a standjánál, a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete pedig a Hallássérültekkel (HARKE) a fogyatékkal élők mindennapjait megjelenítő helyzetekbe vonták be a látogatókat.

 

A nap folyamán a közönség több száz szavazólapot adott le, amelyeknek értékelése után aLegszínvonalasabb stand díjat idén is a homoludens.hu Egyesület nyerte el, második helyen a Békefenntartók Bajtársi Egyesülete végzett, a  harmadik hely az Iránytű Ifjúsági és Mentálhigiénés Alapítványé lett.

 

 

A napot a gálaműsor zárta, amely az idén is a kerületi civil szervezetek művészeti csoportjaira épült, színvonalában eltérő volt, de a kilenc fellépő csoport különböző műfajt képviselt. A Stella Koncertkórus, a Balassi Kórus, a Láng-Acélhang Kórus és a Karizma újra magas szintű előadást nyújtott. Különleges volt a Lokálpatrióták keleti mozgás kultúrája Erdős Dávid előadásában és a Kóka Ferenc Művészeti Alapítványtól a képek zenében Bajovics Milánnal. A Keil Ernő Fúvószenei Egyesület hangulatteremtése méltó befejezése volt a gálának.

 

A Civil Vándorserleget az idén a Keil Ernő Fúvószenei Egyesület kapta meg.

 

A civil napon 970 látogató és közreműködő volt jelen.

 

Forrás: http://www.kult13.hu/