Restaurálják a Forray utca épületfalát

Sólya Emília Bihar megye, Románia Kiemelt cikk

Kétéves huzavona után restaurálják a Forray utca egyik jellegzetes épületfalát

Hosszadalmas és nehézkes próbálkozások után megkezdődött az aradi Forray (Meţianu) utca 3. sz. alatti, málladozó vakolatú épület tűzfalán lévő régi Coca Cola-reklám restaurálása. A tűzfalon eredetileg az egykori híres amerikai színésznő Marion Davies (1897–1961) volt látható egy Coca Colás pohárral a kezében, mára azonban lehullt a vakolat, az épület siralmas benyomást kelt Arad egyetlen sétálóutcájának bejáratánál.

A témát legelőször az aradculture.ro kulturális platform szerkesztői karolták fel, majd az épületben lévő 2 lakás egyikének tulajdonosa, a fiatal Laurențiu Cladovan műgyűjtő, az aradi Oldart Galéria (Szabadság tér) tulajdonosa időt, energiát és pénzt nem sajnálva elindította a procedúrát az említett falrész restaurálására, kapcsolatba lépett a Coca Cola cég képviselőivel.

Mivel a falfestményt a műgyűjtő szerint a Coca Cola társaság Bihar megyei palackozó vállalata – Aradon volt az egyik raktára – rendelte meg még 1995-ben, a mostani munkák finanszírozását is az üdítőgyártó cég állja. Az egykori festményt még magyarországi művészek készítették.

A nemes ügy érdekében korában egy online petíciót is kezdeményeztek, melynek keretén belül közel 500 aláírás érkezett.

A Nyugati Jelen megkeresésére Cladovan kiábrándultan jegyezte meg, hogy bár az épületben lévő másik lakás tulajdonosa maga a város, a kezdeményezésben semmilyen támogatást nem kaptak a polgármesteri hivataltól, konkrétan a polgármestertől. Mi több rengeteg bürokratikus buktatóval szembesültek, hiszen ahhoz, hogy a munkálatokat elindítsák, egy csomó engedélyt meg kellett szerezniük, ami hosszú időt és sok pénzt igényelt.

Forrás: erdely.ma